Българската компания Тера Сол Енерджи“ иска да изгради най-големия соларен

...
Българската компания Тера Сол Енерджи“ иска да изгради най-големия соларен
Коментари Харесай

„Най-големият в Югоизточна България“: Планира се соларен парк за 110 млн. евро

Българската компания „ Тера Сол Енерджи “ желае да построи най-големия слънчев парк в Югоизточна България. Обектът е плануван край село Дебелт, община Средец, като централата ще е с мощ 80 MW, ситуирана на 1100 декара. Фирмата е представител за България на някои от най-големите капиталови фондове в света, които построяват ВЕИ централи в Съединени американски щати, Европа, Азия и Австралия.

Дружеството към този момент е подало документи за плана към община Средец и чака утвърждение. За Economic.bg от компанията разясниха, че инвестицията надвишава 110 млн. евро, като упованията са от старта на плана до въвеждане в употреба да отнеме 3 години.
Зелен промишлен хъб
Компанията чака инвестицията да даде мощен стопански подтик на района.

Ако планът бъде осъществен, Средец ще получи прелестна опция за развиване, която да трансформира общината в новия зелен енергиен хъб на Югоизточна България. Практиката в Европа демонстрира, че фотоволтаичните паркове от сходен мащаб притеглят спомагателни вложения от огромни промишлености, които търсят достъп до зелен ток за техните предприятия. “

От сдружението допълват, че по време на строителството ще бъдат ангажирани сред 80 и 100 души, а за употребата на слънчевата централа нужният личен състав е 20 – 30 души.

„ Тера Сол Енерджи “ чака развиването на зелената сила да бъде бурно в идващите години.

Очакваме и огромни вложения в батерийни стопанства и водородни паркове. “

Дружеството предвижда и смяна в икономическите тактики на промишлеността, по отношение на пиковите часове, когато цената е ниска. „ С други думи, с цел да се възползват от на ниска цена ток, производствата би трябвало да усъвършенстват своята активност. “

Като пречка при реализацията на сходни планове компанията показва дейните акции за дезинформация по отношение на изгодите от ВЕИ, с помощта на към момента мощното лоби на въглеродните производители на сила – ТЕЦ-ове, дърводобивна промишленост и други

Много такива планове са стопирани и с помощта на „ феодалното “ ръководство на общините. “
Подкрепа за региона
Инвеститорите дават обещание всяка година 3% от годишния оборот на фотоволтаичната централа да се вливат в общинския бюджет.

Във финансово измерение сумите могат да доближат до 1.2 млн. лева годишно. Постъпленията от слънчевата сила ще се насочат към инфраструктурни, обществени и културни начинания в интерес на локалното население “.

Компанията ще даде и платформа, в която локалните хора сами да избират за какви цели да се изразходват финансовите приходи.

Очаква се фотоволтаичният парк да поддържа и животновъдите в района. Съвременните слънчеви централи са изцяло синхронизирани с изискванията, нужни за фермерите, споделят от компанията. Все повече слънчеви вложители в света канят локалните фермери да пускат животните си на паша, с цел да спестят разноски от косене. Освен това, тревните площи в границите на слънчевите съоръжения съставляват тучна и свежа паша, осигурявайки сянка в горещите летни дни, когато тревната настилка прегаря от слънцето.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР