Българската компания Макском, която е сред най-големите производители на велосипеди

...
Българската компания Макском, която е сред най-големите производители на велосипеди
Коментари Харесай

Пловдивската Макском инвестира 60 милиона лева за разширение на производството

Българската компания " Макском ", която е измежду най-големите производители на колела в Европа - с потенциал от над 400 000 бройки годишно, разгласи инвестиция в размер на 60 милиона лева  в ново уголемение и логистичен център край града на тепетата. Както Money.bg писа в края на предходната година, през 2024-а ще бъде подготвен взаимен завод на " Макском " с австрийската компания Pierer. Първоначално обаче ще проработи единствено като дистрибуционен център за готови колелета.

Колкото до съвместния проект сред българската и австрийската компания, той е за построяването на нова фабрика край Пловдив, а инвестицията за нея ще е в размер на 120 милиона лв.. Заводът ще се намира в Тракия икономическа зона.

" Нашата " Макском " ще бъде първата компания в Европа, която ще използва роботи и технология от автоиндустрията за боядисване на колела ", съобщи пред " Капитал " комерсиалният шеф на компанията Николай Виденов.
 Българин е платил 7 милиона лв. налози като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас
Българин е платил 7 милиона лв. налози като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Енергетиката, търговията и добивната индустрия са измежду най-печелившите браншове на стопанската система

Приходите на пловдивската компания се усилиха с 33% през 2022 година

За 2022 година " Макском " записва приходи в размер на 530 милиона лв., което е скок с 33% във връзка с миналата година, разкрива още Виденов.

Произведените колела са към 264 000, като от тях 240 000 са електрически, а останалите 24 000 са общоприети. Според комерсиалния шеф над 90% от производството е за износ, като от тях 10% са за страни извън Европа, да вземем за пример Съединени американски щати.

В класацията за най-големите данъкоплатци в България, формирана от Национална агенция за приходите след запитване на Money.bg, също откриваме един от най-големите производители на колела в България и Източна Европа -   " Макском " ЕООД . Продукцията на електически колела на компанията е 100% насочена за огромни европейски компании.

" Увеличението на оборота през 2022 година се дължи основно на все още мощното търсене на е-велосипеди в Европа . Освен това намаляват поръчките и съответно производството на обикновени колела, като те биват заменяни с електрически. Въпреки че става дума за едвам 3-4%, факт са и увеличените заради инфлацията през 2022 година цени ", коментира Николай Виденов. 

Със персоналната инвестиция в логистичен център новостите към велокомпанията не приключват. Без да дава детайлности, Николай Виденов разкрива пред " Капитал ", че частта по сглобяване на колелета " се отсрочва за прочут период от време ". Причината за това е " по-сложната икономическа конюнктура ", заради войната в Украйна и инфлацията през 2022 година.

" Макском " е учредена през 1996 година и е един от най-големите производители на колела в Европа. През 2001 година е първият експорт на е-колелета лично произвеждане за страните от Европейски Съюз, а оттогава над 95% от продукцията им се осъществя на тези пазари.

Българска и австрийска компании започват произвеждане на е-велосипеди край Пловдив с инвестиция от 120 милиона лв.

Новата фабрика би трябвало да отвори през 2024 година и ще разкрие над 1000 нови работни места
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР