Българската компания Алкомет инвестира 11 милиона лева в нови машини

...
Българската компания Алкомет инвестира 11 милиона лева в нови машини
Коментари Харесай

Българска компания, партньор на BMW, инвестира 11 милиона лева в Шумен

Българската компания " Алкомет " влага 11 милиона лв. в нови машини в завода си в Шумен, заяви министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Именно той даде формален старт на новите индустриални мощности на най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови артикули.

След стартиране в употреба на всички нови оборудвания, ще бъдат разкрити и към 35 нови работни места в завода.

Компанията към този момент мина и към серийно произвеждане за електрическите автомобили на своя нов сътрудник - BMW Group, с който са подписани дългогодишни контракти.

" Ще продължим да поддържаме вложения в нововъведения и експортно насочени компании, тъй като те основават повече добавена стойност за българската стопанска система ", съобщи пред локалните медии министър Даниел Лорер.

Шуменски колос влага 13.5 милиона лв. в нов завод и ще създава съставни елементи за BMW

Предприятието наема 30 нови чиновници и ще търси още

Той акцентира, че занапред ще се търсят " благоприятни условия за стопански напредък, тъй че растежът и приходите да изпреварват инфлацията ".

" Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията си и да произвеждаме по-иновативни артикули. Тази година цифрите са доста положителни. За първите четири месеца продадохме продукция за 350 милиона лв., като 95% от нея бе за експорт. Колегите направиха сметки, които демонстрираха, че сме правили 1% от износа на България ", разяснява ръководителят на надзорния съвет на " Алкомет " Фикрет Индже.

Шуменската компания има мощно наличие на европейския и американския пазар, обслужвайки браншове като строителство и архитектура, автомобилостроене, превоз, произвеждане на опаковки, дистрибуция, произвеждане на сила от възобновими източници и други браншове.

През последните години " Алкомет " влага в модернизиране на оборудването и устойчиви индустриални процеси, фокусирайки се върху намаляването на въглеродните излъчвания и възстановяване равнищата на преработване.

Новият валцов стан е в допълнение към пуснатия в употреба през 2019 година студено валцов стан SMS - една от най-мащабните вложения на компанията на стойност 30 милиона евро. С новите машини във Валцов завод 2 се чака увеличение на потенциала на валцовите артикули с 25%, като компанията ще може да създава 75 000 - 80 000 тона годишно.

Две български сдружения влязоха в топ 3 по растеж на пазарната капитализация в Югоизточна Европа

След като удвоиха пазарната си оценка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР