Българската IT компания Алтерко е получила индикативна оферта от 2.1

...
Коментари Харесай

"Алтерко" е получила оферта от 2.1 млн. евро за азиатския си бизнес

Българската IT компания " Алтерко " е получила индикативна оферта от 2.1 млн. евро за азиатския си бизнес, който включва присъединяване в три телекомуникационни компании. Предложението идва от сингапурската Skylight Venture Capital и предстои на договаряния, откакто претендентът организира обширен финансов и юридически разбор (due diligence), оповестиха от компанията. Информацията за идна продажба не е изненадваща, откакто преди две години " Алтерко " продаде европейските си компании в телекомуникационния бранш и се концентрира върху продуктите, основани на интернет на нещата (IoT).
Излизане от телеком бизнеса
Офертата в този момент визира бизнеса в Азия, който включва 100% от Allterco в Сингапур и Малайзия и 49% от едноименната компания в Тайланд. Потенциалният покупател Skylight Venture Capital е регистриран в Сингапур при започване на предходната година.

През 2019 година " Алтерко " продаде пет свои дъщерни сдружения, които работеха в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и известия (изпращане на уведомителни съобщения). Това бяха българските " Теравойс ", " Тера комюникейшънс " и " Алтерпей ", румънската Teracomm Ro и македонската Tera Communications, които станаха благосъстоятелност на норвежката LINK Mobility. Още тогава от компанията оповестиха, че насочват напъните си върху създаването и производството на IoT устройства. Основното сдружение в тази област е " Алтерко роботикс ", което има две основни продуктови категории - проследяващи устройства MyKi и системи за домашна автоматизация под марката Shelly. В групата на " Алтерко " влизат също " Алтерко трейдинг " и " Алтерко пропъртис ", както и Global Telecomm Inc.
Резултати
През 2020 година " Алтерко " усилва продажбите си с 40%, а чистата облага нараства близо два пъти (виж таблицата). Макар че предстоящо компанията регистрира спад с над 48% на приходите от телекомуникационни услуги, продажбите на артикули са скочили с повече от 88%. От доклада на компанията излиза наяве още, че огромна част от облагата за 2019 година се е дължала на продажбата на петте дъщерни сдружения, до момента в който за предходната година тя идва най-вече от позитивни разлики от интервенции с финансови активи.

В края на предходната година сдружението набра 9 млн. лева капитал на борсата, като задачата е той да бъде вложен в разгръщане на бизнеса с умни устройства, в това число създаването на нови артикули и разширение на дистрибуторската мрежа. По-рано тази година пък компанията стартира процедура по регистрация на книжата си на франкфуртската борса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР