Българската IT индустрия с готовност да назначи до 30 000

...
Българската IT индустрия с готовност да назначи до 30 000
Коментари Харесай

IT секторът е готов да назначи до 30 000 бежанци oт Украйна на заплата от 4700 лв.

Българската IT промишленост с подготвеност да назначи до 30 000 украински експерти.

" Първото нещо, върху което би трябвало да се съсредоточим, е да помогнем на тези хора да се открият от ужаса на войната на по-сигурно място като България. Чак тогава идва въпросът дали тези хора биха били потребни на една или друга сфера. IT секторът от години споделя, че има място за 30-40 хиляди души. Много компании с офиси в България и Украйна поставят големи старания да релокират фамилиите на техните чиновници до България ", съобщи ръководителят на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров в студиото на " България заран ".

По думите му, с цел да се помогне на украинските бежанци проведено и в огромен мащаб, страната би трябвало да се намеси.

" В това отношение закъсняваме, защото виждаме по малкия екран реакцията на една Полша, на една Румъния - за каква голяма организация става дума. Успяха да обзет стотици хиляди хора безусловно от през днешния ден за на следващия ден и за тях към този момент се провежда какво ще вършат. Хората къде ще работят, децата къде ще учат - това е прерогатив на страната. Тук става дума да се реагира безусловно в границите на дни ", акцентира ръководителят на УС на БАСКОМ пред Bulgaria ON AIR.

Средното брутно заплащане в IT бранша надвишава 4700 лева, което като покупателна дарба е по-високо от сравнима заплата в Германия и Англия.

" Което значи, че през последните 4-5 години изпреварваме растежа в тези страни по стандарт на живот. Това е значимо да се показа. България е хубаво място за градене на кариера, без значение дали има война. В момента има потребност да отворим своите компании и домове за тези хора, само че и за други отвън Европейски Съюз. Напълно реалистично е и българите, приключили в чужбина, да се върнат и да имат кариера у нас ", посочи Доброслав Димитров, пише dnes.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР