Българската историческа опера Лето 893“ от Парашкев Хаджиев ще бъде

...
Българската историческа опера Лето 893“ от Парашкев Хаджиев ще бъде
Коментари Харесай

Българската история „оживява“ на крепостта Царевец с операта „Лето 893“

Българската историческа опера „ Лето 893 “ от Парашкев Хаджиев ще бъде показана на крепостта Царевец във Велико Търново на 29 юли от 21:00 часа , оповестиха от Общината. Спектакълът на Русенската опера е част от афиша на Летен оперен фестивал „ Сцена на вековете “ 2023 и е отдаден на 1130 години от Преславския църковно-народен събор – историческата кулминационна точка на Покръстването на българския народ.

В своята креативна зрялост Парашкев Хаджиев дружно с либретиста Банчо Банов са успeли да основат опера, съчетаваща както исторически тематики, които ни вълнуват като българи, по този начин и интимно-лирични моменти, свързани с човешката психика.

 

С нови постмодерни изразни средства в основаването на сценографията и костюмите /Денис Иванов/ и режисурата /Пламен Бейков/ спектакълът не търси образна историческа достоверност, а предаване на синтезирано прочувствено наличие, което носи директни внушения и предизвика въображението и фантазията на публиката. Такива са и посланията, които носи музиката на Парашкев Хаджиев, пресъздадена от оркестъра на Русенската опера, дирижиран от Владимир Бошнаков.

Безупречният хор с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и съвършената театрална хореография на художествения началник на балетната натрупа Весела Василева ще завладяват сцената с доста професионализъм и запаметяващи се моменти.

Изключително въздействащият облик на Борис Михаил ще построи с вокално майсторство и актьорско наличие басът Момчил Миланов . Талантливото мецосопрано Глория Пенчева ще е подлата и отмъстителна Ермиара, брачна половинка на княз Владимир Расате, чиято роля ще бъде изпълнена от Добромир Момеков. Другият наследник на Борис – Симеон ще е Теодор Петков, ролята на неговата обичана Севина ще извърши Даниела Караиванова, а тази на нейния татко, болярина Домета – Стоян Стоянджов. Художника и сценограф на спектакъла Денис Иванов ще показа по несравним метод жреца на Тангра-Токту.

„ Сцена на вековете “ 2023 продължава на 12 август със спектакъла „ Опера diva “ на Пловдивската опера – опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини. С комичната опера „ Дон Паскуале “ от Гаетано Доницети във фестивалната стратегия на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще приключи на 2 септември с грандиозна церемония вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален спектакъл „ Стефан Македонски “.

За детска и младежка публика в програмата „ Сцена на вековете – Поглед към бъдещето “ е спектакълът „ Вълшебната корона “ по музика на Стефан Димитров в осъществяване на Бон-бон Мюзик на 12 септември .

В съпътстващата стратегия на фестивала в Летния спектакъл е хитовият концерт „ ABBA Symphony “ на Плевенската филхармония /1 август/ и рок операта „ Есмералда – Парижката Света Богородица “ в осъществяване на Държавна опера Стара Загора /26 август/.

Летен оперен сезон „ Сцена на вековете “ се провежда от Община Велико Търново с поддръжката на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа организация „ Царевград Търнов “ и е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната стратегия се оферират в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информативен център на ул. „ Христо Ботев “ №5 във Велико Търново.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР