Българската икономика, в синхрон с останалите страни от ЕС, ще

...
Българската икономика, в синхрон с останалите страни от ЕС, ще
Коментари Харесай

Световната банка очаква 3,7% спад на БВП в България през 2020 г.

Българската стопанска система, в синхрон с останалите страни от Европейски Съюз, ще потъне в криза през 2020 година поради пандемията от ковид. Това демонстрира пролетната икономическа прогноза на Световната банка за район Европа и Централна Азия.

Очаква се спадът на Брутният вътрешен продукт за страната ни да доближи 3,7% през актуалната година.

В постоянния стопански отчет се упорства и за решителни политически ограничения, които дават приоритет на вложенията в здравни системи и обезпечават обществена отбрана за популацията. Целта е да се смекчи въздействието на пандемията в района на Европа и Централна Азия.

Докладът включва симулации за поясняване на част от последствията върху растежа, които могат да се осъществят вследствие на пандемията. Сценариите допускат, че районът ще изпадне в криза през 2020 година, като спадът на стопанската система ще бъде сред -4.4 и -2.8%, преди да се възвърне още веднъж възходящият тренд през 2021 година Прогнозата за България е растежът да доближи 3,9% през 2021 година

В отчета се упорства за ограничения в поддръжка на уязвимите групи и браншове, като да вземем за пример парични помощи или дотации за опазване на здравето, както и краткотрайни заеми и данъчни облекчения за бизнеса, които ще имат решаваща роля за понижаване на икономическия спад и опазване на работните места.

Световната банка ще обезпечи до 160 милиарда $ финансова поддръжка през идващите 15 месеца, с цел да помогне на страните да защитят бедните и уязвимите, да поддържат бизнеса и да засилят икономическото възобновяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР