Българската икономика ще забави растежа си до 1,8% тази година.

...
Българската икономика ще забави растежа си до 1,8% тази година.
Коментари Харесай

Българската икономика забавя растежа си до 1,8% тази година

Българската стопанска система ще забави растежа си до 1,8% тази година. Това демонстрира пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, оповестява БНР.

Заради войната в Украйна е създаден и различен сюжет, съгласно който растежът на брутния вътрешен артикул по настоящи цени може да се отклони в посока надолу сред 0,5%.

В базовия си сюжет от ведомството предвиждат, че откакто тази година стопанската система ще означи напредък под 2%, до 2026 година Брутният вътрешен продукт ще нараства с 3% и повече %.

Очаква се средногодишната инфлация тази година да бъде 8,7%, след което обаче ще се забави надлежно до 3,8, 2,8, 2,2% през годините. В края на актуалната година инфлацията ще се намали до 5,6%.

От МФ показват, че в най-голяма степен забавянето ще се дължи на доста понижение на приносите на групите храни и енергийни артикули, като се чака последните да имат даже лек спад в цените в края на годината.

Според прогнозата безработицата ще спада, а заетостта ще пораства дружно с стопанската система.

В различния, по-лош сюжет отклоненията са незначителни.

Очаква се през април финансовото министерство да показа проектобюджет за актуалната година, защото сега страната работи в условия на така наречен удължителен закон.

Пролетната макроикономическа прогноза може да се смята за основата, върху която специалистите от МФ работят за създаването на най-важния финансов закон.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР