Българската икономика ще се свие с 5% тази година, прогнозира

...
Българската икономика ще се свие с 5% тази година, прогнозира
Коментари Харесай

ЕБВР: България ще има 5% спад на БВП


Българската стопанска система ще се свие с 5% тази година, предвижда Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), съобщи БНР. Възможно е следващата година да има бързо възобновяване, само че всичко зависи от облекчаването на ограниченията против разпространяването на Covid-19 и динамичността на обстановката със болестта, считат от банката. Марта Младенова обобщава

Догодина стопанската система ни може да означи растеж от 4 на 100, предвиждат още от Европейската банка за възобновяване и развиване. Секторът на услугите е най-сериозно ударен от рецесията към Covid-19, разясняват от институцията и означават, че дружно с търговията на дребно образуват към 25 на 100 от брутния вътрешен артикул. 10 % е делът на туризма, който също понася съществени вреди поради ковид. Към аргументите за забавянето тази година би трябвало да прибавим и спада в износа. 

От банката означават основната роля на държавните фискални тласъци.

Въпреки че възобновяване може да стартира през третото тримесечие, рецесията ще има съществени дълготрайни стопански резултати. Също по този начин тя ще повлияе на обществения живот и може да има политически последствия, считат от банката.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР