Българската икономика ще продължи да се възстановява плавно, като до

...
Българската икономика ще продължи да се възстановява плавно, като до
Коментари Харесай

Българската икономика може да се върне на предкризисните нива през 2022 година

Българската стопанска система ще продължи да се възвръща гладко, като до края на 2022 година може да се върне на предкризисните равнища. Това предвижда в регулярния си отчет Euler Hermes - водач в застраховането на търговски заеми на световно равнище и у нас.

Брутният вътрешен продукт ще се усили с 3,5% през 2022 година и с 4% през 2023 година, предвиждат анализаторите, като обръщат внимание, че тези темпове обаче са по-бавни спрямо предстоящото за световната стопанска система и Еврозоната. Основният риск за българската стопанска система е нейната мощна експортна ориентировка, в това число за услуги като туристическите. Това я прави мощно уязвима при външни турбуленции, предупреждавате специалистите на Euler Hermes. Затова при възможни бъдещи рестрикции на пътуванията или тежки талази с нови вариации на вируса в страната, възобновяване може да бъде забавено.

По-нисък ритъм на развиване може да бъде провокиран и от продължаващи проблеми с веригата на доставки, които да лимитират производството в избрани браншове в страната. " Въпреки че чакаме последователно възобновяване на износа, което ще има позитивно въздействие върху българската стопанска система, при тази сериозна динамичност и мощна експортна взаимозависимост, бизнесът би трябвало да е изключително деликатен в връзките със своите сътрудници, както в България, по този начин и на открито. Допълнителни изненади могат да се чакат и поради инфлацията и растежа на цените на силата и горивата на световно равнище.

Един от инструментите да предпазите бизнеса е застраховането на търговски заеми, само че през днешния ден е доста значимо да се търси и постоянен осигурителен сътрудник. ”, изяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и напомня, че Moody`s Investors Service удостовери постоянния рейтинг Aa3 stable на Euler Hermes в последния обзор на пет водещи застрахователи на търговски заеми в света. След над 7% растеж на инфлацията на годишна база през 2021 година, от Euler Hermes чакат тя да доближи пика си при започване на 2022 година, след което да последва усмиряване.

Така междинната инфлация за 2022 година се чака да бъде към 2%. В същото време заплатите у нас ще продължат да порастват по-бързо от нарастването на цените, като за 2022 година се чака 9% растеж, а за 2023 година – 8%. От Euler Hermes чакат фискална непоклатимост за България, като главната гаранция за това е валутният ръб. В същото време обаче анализаторите обръщат внимание, че това лимитира опциите за реакция в случаи като внезапното повишаване през 2021 година. Въпреки че изключителните фискални ограничения за поддръжка по време на Коронавирус 19 рецесията, доведоха до бюджетен недостиг в две следващи години, специалистите на Euler Hermes чакат стабилизиране на обществения дълг на към 27% от Брутният вътрешен продукт, като прецизират, че това равнище е изцяло задоволително за стандартите на Европейски Съюз.

Що се отнася до влизането на България в Еврозоната, макар че на доктрина това е допустимо да се случи през 2023 година, анализаторите плануват отсрочване с още две до три години. След седем години остатъци по настоящата сметка от 2013 до 2019 година, отразяващи дълготрайно устойчиво показване на износа, България регистрира дребни годишни външни дефицити през 2020-2021 година, основно вследствие на по-ниския експорт на услуги (туризъм). С последователното възобновяване на износа от Euler Hermes предвиждат връщане към умерени годишни остатъци по настоящата сметка през 2022-2023 година Междувременно брутният външен дълг се усилва от 61% от Брутният вътрешен продукт през 2019 г до 65% от Брутният вътрешен продукт през 2020 г.

Очакванията са равнището последователно да спадне до по-малко от 60% до 2023 година Въпреки че това към момента е релативно високо в съпоставяне със междинната стойност на всички разрастващи се пазари, България се нарежда добре с едни от най-хубавите индикатори измежду 11-те държави-членки на Европейски Съюз от Централна и Източна Европа. Като цяло оценката на Euler Hermes за бизнес климата в страната също е позитивна, поради данъчната политика, свободата на търговия и вложения, отбраната на собствеността.

Експертите обаче обръщат внимание и на рисковите фактори, индикирани от редица интернационалните институции, а точно високите равнища на корупция и персистиращите проблеми в правосъдната система, както и лимитираната финансова независимост. В подтекста на настоящата тематика за климатичните промени, от Euler Hermes напомнят, че България се класира на 70-о място от 210 стопански системи по резистентност с грижа към околната среда, като главните недостатъци у нас са незадоволителното развиване на възобновимите енергийни източници и ниското равнище на преработване на боклуци.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР