Българската икономика се очаква да се възстанови от кризата, предизвикана

...
Българската икономика се очаква да се възстанови от кризата, предизвикана
Коментари Харесай

БНБ: Ако няма ново затваряне на бизнеси, икономиката се възстановява догодина

Българската стопанска система се чака да се възвърне от рецесията, провокирана от, в края на третото тримесечие на идната година, демонстрира прогноза на Българска народна банка. От централната банка вършат ангажимента, че това ще стане, в случай че бъде овладяно почналото от август 2021 година усложняване на епидемиологичната конюнктура в България и приложените ограничения не обиден икономическата интензивност, т.е. да няма затваряне на бизнеси, написа.

От Българска народна банка чакат още до края на годината да продължи покачването на цените, почнало през тази. Енергийните артикули и храните имали максимален принос за общата инфлация, насъбрана до момента. Значение оказвало и покачването на годишна база на съществени първични материали на интернационалните пазари. Административно определяните цени също допринасяли за общата инфлация, което се дължало основно на одобрените от Комисията за енергийно и водно контролиране по-високи котировки през годината на електрическата енергия, парното и газа.
Българска народна банка предвижда леко повишаване на лихвите по заемите
Възможно е да има леко повишаване на лихвите по заемите, излиза наяве от най-новото издание на бюлетина „ Икономически преглед&rdqu...

През четвъртото тримесечие на 2021 година чакаме инфлацията да продължи да се покачва, показват от централната банка, а повишаването на цените щяло да се забави при започване на 2022 година Този сюжет е аргументиран на допускания за по-слабо повишаване на годишна база на храните и на петролните артикули на интернационалните пазари по отношение на съответния интервал на 2021 година

Рисковете пред прогнозата за инфлацията произтичали основно от опцията през идващите месеци да се резервира възходящата наклонност при електрическата енергия, природния газ и други съществени първични материали. Инфлацията можела да бъде подхранена в допълнение от вероятността компаниите да вдигнат заплатите на чиновниците като индексация по отношение на ускореното повишаване на потребителските цени. Това щяло да има противоположен резултат и да докара до нарастване на крайните цени, вследствие на което резултатите от настоящото усилване на инфлацията щели да бъдат по-продължителни във времето.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР