Българската икономика продължава да ускорява растежа си въпреки сложната международна

...
Българската икономика продължава да ускорява растежа си въпреки сложната международна
Коментари Харесай

България отчита 4,8% реален икономически ръст

Българската стопанска система продължава да форсира растежа си макар комплицираната интернационална конюнктура, като отбелязва действителен растеж на брутния вътрешен артикул от 4,8% във второто тримесечие на годината, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).
Това е действителното нарастване на Брутният вътрешен продукт, откакто се изключи въздействието на инфлацията. Заедно с инфлационната съставния елемент номиналният растеж на Брутният вътрешен продукт е 22,9%.
В интервала април-юни стопанската система нараства с 1,1% по отношение на първите три месеца на годината, демонстрират сезонно изгладените данни по експресни оценки на Национален статистически институт. Предишни проучвания демонстрираха, че България е преди всичко в Европейски Съюз по растеж на индустриалното произвеждане за този интервал.
Прогнозата на Българска народна банка е, че стопанската система ще нарасне с едвам 1,9% през годината, само че към този момент данните демонстрират в пъти по-добри данни. Европейската комисия чака 2,8% стопански напредък от България.
Според експресните оценки в номинално изражение Брутният вътрешен продукт доближава 38,302 милиарда лева за второто тримесечие. Преди година за същия интервал Брутният вътрешен продукт е бил 31,167 милиарда лева По детайли на крайното потребление максимален дял заема крайното ползване със 76%. На годишна база крайното ползване записва растеж от 5,3%.
Ако тези трендове се запазят до края на годината, размерът на българската стопанска система ще доближи над 80 милиарда $ за първи път в историята, макар намаляващото население. През предходната година Брутният вътрешен продукт доближи близо 133 милиарда лв..
По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване със 76 на 100, което в стойностно изражение възлиза на 29 108,1 млн. лв.. През второто тримесечие на 2022 година бруто капиталообразуването е 8 948,3 млн. лева и заема 23,4 на 100 условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.
В България износът на артикули за трети страни през юни възлиза на 1,5 милиарда евро, което е растеж с 11% по отношение на към май, когато се оценяваше на 1,3 милиарда евро, излиза наяве от данни на Евростат.
Това отрежда четвърто място на България измежду страните от Европейски Съюз с най-голямо месечно нарастване на износа си на артикули, като преди нас през юни са единствено Румъния (+17%), Гърция (+16,9%) и Хърватия (+11,1%). Вносът на артикули в страната ни е 2,3 милиарда евро или 12,7% растеж по отношение на месец по-рано, когато бе 2,1 милиарда евро.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР