Българската икономика отчита високи нива на заетост и рекордно ниска

...
Българската икономика отчита високи нива на заетост и рекордно ниска
Коментари Харесай

Над 75% от трудоспособните се реализирали у нас

Българската стопанска система регистрира високи равнища на претовареност и рекордно ниска безработица. През второто тримесечие на 2019 година 75,7% от популацията на възраст сред 20 и 64 години е осъществено на пазара на труда. Данните на Националния статистически институт демонстрират, че безработицата за месец юли е 4,2%, което е доста под междинното равнище за Европейския съюз. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на брифинг в Сливен след среща с кмета на общината Стефан Радев. В диалога взе участие и изпълнителният шеф на Главната ревизия по труда Румяна Михайлова. По-късно денем министър Петков беседва и с регионалния шеф на Сливен Чавдар Божурски.

Основен акцент на работното посещаване беше развиването на пазара на труда в района и опциите за превъзмогване на дефицита на работна мощ. В тази връзка Министерството на труда и обществената политика приготвя нова Стратегия по заетостта, в която ще бъдат написани ограничения за справяне със актуалните провокации на пазара на труда, сподели министър Петков.

Той изясни, че политиката по субсидиране на работни места ще се ползва в райони със мощни несъответствия на пазара на труда, където има незадоволително търсене. В доста региони няма потребност от субсидирана претовареност и по тази причина ресурсът ще бъде пренасочен към повишение качеството на работната мощ посредством образования и ограничения за активиране на стопански неактивни хора. Амбицията ни е посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ да влагаме в цифрови умения, уточни Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР