Българската икономика отчете по-нисък растеж през 2017 г. - 3.6%,

...
Българската икономика отчете по-нисък растеж през 2017 г. - 3.6%,
Коментари Харесай

Министерството на финансите оправда по-ниския растеж с износа

Българската стопанска система регистрира по-нисък напредък през 2017 година - 3.6%, спрямо упования – 4%, показва Министерството на финансите в пролетната си икономическа прогноза. Според ведомството на Владислав Горанов разминаването се дължи на " по-силно негативния принос на чистия експорт, до момента в който вътрешното търсене се показа по-добре от предстоящото ".

МФ не трансформира упованията си за растежа на Брутният вътрешен продукт тази година и прогнозата остава, че той ще доближи 3.9%. " Частното ползване едва ще се форсира, подкрепено от по-добреното доверие на потребителите и действителното нарастване на разполагаемия приход на семействата ", показват от министерството.

Според прогнозата икономическата интензивност едва ще се забави до 3.8% през 2019 година заради низходящата динамичност при вътрешното търсене и ще доближи 3.7% в интервала 2020–2021 година

Вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на Брутният вътрешен продукт по линия както на потреблението, по този начин и на вложенията. Докато капиталовата интензивност се чака умерено да нарасне, по-ниският приръст на заетостта и действителните приходи ще се отрази в леко закъснение на растежа на частното ползване.

Очаква се отрицателният резултат върху Брутният вътрешен продукт по линия на чистия експорт да се свие до към 0.8 процентни пункта през 2020 и 2021 година

Инфлацията ще се повишава до 2021 година, в това число поради предстоящото нарастване на интернационалните цени на храните и суровия нефт.

Кредитирането за частния бранш ще продължи да се форсира до 2021 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР