Българската икономика губи 1 млрд лв. от пропуснати ползи, поради

...
Българската икономика губи 1 млрд лв. от пропуснати ползи, поради
Коментари Харесай

Икономисти: България губи по 1 млрд лв. годишно, поради неприсъединяването ни към сухопътния Шенген

Българската стопанска система губи 1 млрд лева от пропуснати изгоди, заради неприсъединяването ни към сухопътен Шенген. Отделни 300 млн. лева губи бюджетът.

Това излиза наяве от проучване, показано на конференция от Съюза на българските превозвачи.

Секторът записва редица проблеми: загуба на интерес към специалността, липса на битови условия за водачите, огромни загуби за българските производители и пропуснати акцизни заплащания. Водачите на камиони чакат с часове, от време на време с дни на границите.

" Основните полезности на Европейски Съюз са свободното придвижване на хора и капитал. Сега обаче имаме фрапантна загуба на милиони евро ", сподели Николай Рашков, координатор на европейските политики към Съюза на Международните превозвачи.

" Трябва да " въоръжим " страната ни с всички данни. Трябва да бъдат изпратени готови хора в Брюксел ", изясни той, като уточни, че изчакването на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " от време на време доближава 52 часа.

Ефектът за потребителите е над 135 млн. евро на година възлизат разноските за труд, които са платени от компаниите в бранша единствено за времето за изчакване.

Ангел Траков, ръководител УС на Съюза на интернационалните превозвачи, означи, че единствено на ГКПП-Дунав мост - Видин транспортният бранш записва над 200 млн. лева загуби.

Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на съюза уточни: „ Като отрасъл сме диалогични, градивни и виновни. От тези данни зависи хлябът на над 80 хиляди фамилии, които би трябвало да защитим. Очакваме от нашите представители, които ще отидат в Европарламента след изборите през юни, да защитят тази идея “.

 

" Нужни са готови експерти в региона на превоза ", добави той.

 

Инфо: БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР