Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно

...
Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно
Коментари Харесай

България готова за чакалнята на Еврозоната, отчете Валдес Домбровскис

" Българската стопанска система е постоянна. Не би трябвало да е мъчно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като към този момент сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото " , разяснява пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Европейската комисия, който дава отговор за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис. Тази седмица той показва дълго чакания пакет от ограничения за промени в еврозоната.

Очакванията на Европейска комисия за българската стопанска система през 2018 е, " че икономическите и фискалните индикатори на България са постоянни. По отношение на икономическия напредък ние чакаме той да бъде към 3,8 - 3,9 % а тази и идната година. Очакваме от България и уравновесен бюджет за идната година. Така че обстановката в България е постоянна ", разяснява Домбровскис.

" В момента работим върху това за довършим икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще представим пакета от ограничения. Основната концепция е да създадем еврозоната по постоянна и устойчива против евентуални бъдещи стопански шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или доближаване вътре в съюза. З апочваме поредност от начинания, като да вземем за пример основаване на обособена бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, с цел да ѝ осигурим фискална непоклатимост ", изясни той.

 Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната
Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Другата седмица се чака отчета по механизма за съдействие

" Предвиждаме също по този начин основаването на предприсъединителен инструмент, който цели да оказва помощ на тези държави-членки, които съществено работят за въвеждане на еврото. Ще засилим поддръжката за структурните промени в страните членки. Има и начинания за завършването на банковия съюз и съюза на финансовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се трансформира в Европейски валутен фонд ", добави зам.-председателя на Европейска комисия.

Създава се предприсъединителен инструмент, а България при въвеждане на еврото може да чака дейна поддръжка. " На първо място приказваме за техническа помощ, само че в някои случаи може да става дума и за финансово подкрепяне. Но желая да акцентира на това, че не става въпрос единствено за пари или най-малко, че парите не са преди всичко. По-скоро желаеме да покажем, че Европейската комисия работи самодейно. Преди казвахме " Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а в случай че не работят - отново е добре ". Сега желаеме да кажем на тези страни, които интензивно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на дейната поддръжка на Европейската комисия " , изясни Валдес Домбровскис.

 България - главен претендент за присъединение към еврозоната
България - главен претендент за присъединение към еврозоната

Изданието напомня за вчерашната среща на премиера Бойко Борисов

По отношение времевата рамка за присъединение на България към еврото, Домбровскис смята, че " на този стадий не може да приказваме за съответна дата. Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или така наречен чакалня на еврозоната. Като се има поради, че българският лев е привързан с еврото това не би трябвало да е доста мъчно. След това две години се намирате в чакалнята. През това време ние оценяваме процесите на номинална конвергенция , след това има още една година, през която би трябвало да се вземе окончателното решение и да се извърши практическата подготовка. Т.е бих споделил, в случай че всичко е както би трябвало, ви трябват три години от момента на влизането в чакалнята.

По отношение на немската политическа рецесия и промените в еврозоната, " ние сме съюз от 28 демокрации. Винаги някъде има избори или се водят съдружни договаряния. Имахме избори и във Франция напролет, имахме продължителни договаряния за сформиране на коалиция в Холандия, предстоят избори в Италия. Ние би трябвало да привикваме с това. Изборите са част от демократичния развой. Но това не значи, че ние стопираме да работим. Така че ние ще сложим нашите оферти на масата и след това чакаме страните членки да бъдат дейни в разискването им ", разяснява Домбровскис.

 Без немско държавно управление интеграцията в еврозоната е в застой
Без немско държавно управление интеграцията в еврозоната е в застой

Ако диалозите се забавят, решенията по основни въпроси, постоянно политически чувствителни, могат да бъдат оставени за 2019 година

От срещата на върха през декември и съответните оферти, " упованията на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск са до идващия юни да имаме съответни решения. Срещата на върха през декември в този смисъл е началото на подготовката. Господин Туск е планувал половин година за полемики в страните членки и на равнище държавни и държавни ръководители. Ние в Европейската комисия сме подготвени да предоставим нужната информация, за да могат водачите да стигнат до единодушие и да се приключи икономическия и паричен съюз в Европа ", добави зам.-председателят на Европейска комисия, отговарящ за еврото и обществения разговор.

Еврозоната би трябвало да има собствен финансов министър регистрира Юнкер в своя тирада, а Домбровскис разяснява, " да, основаването на служба Министър на стопанската система и финансите е част от пакета ограничения, който предлагаме. Това е по този начин наречената двойна управническа конструкция, която планува ръководителят на еврогрупата да е и член на Еврокомисията. Подобна конструкция имаме и в региона на външните работи, където госпожа Федерика Могерини е значително висш представител по въпросите на външната политика и член на Комисията. Но ние гледаме на това като средносрочна вероятност, а не нещо, което неотложно да променим ".

 Павлова е подготвена за посрещане на водачи в ремонтирано НДК
Павлова е подготвена за посрещане на водачи в ремонтирано НДК

България - изцяло подготвена за европредседателството, подготвени сме с политическите задължения, подготвени сме с експертно-аналитичната част. Готови сме!

" Очакваме с неспокойствие България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Българското държавно управление към този момент беше тук за среща с еврокомисарите. Имахме опцията да обсъдим целите на българското председателство и бих споделил, че те напълно дават отговор и на целите на Европейската комисия. В стопански проект чакам сериозна работа по структурните промени и поредност от законодателни оферти, свързани с банковия съюз и съюза на финансовите пазари . Но несъмнено има и доста други области, в които българското председателство ще би трябвало да бъде доста интензивно ", изясни Домбровскис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР