Българската и румънската делегация обсъдиха двустранния интерес в сферата на

...
Българската и румънската делегация обсъдиха двустранния интерес в сферата на
Коментари Харесай

Борисов: Трафикът между България и Румъния ще се улесни и засили чрез строеж на мостове


Българската и румънската делегация разискаха двустранния интерес в областта на стопанската система и инфраструктурата по време на взаимното държавно съвещание.

Премиерът Бойко Борисов означи, че трафикът сред двете страни ще се улесни и ускори посредством градеж на мостове, в това число новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и възстановяване на изискванията за навигация по река Дунав. Българският министър председател добави, че по-нататъшното развиване на Общоевропейските коридори IV, VIII и X е причина за постигането на инфраструктурна съгласуваност в това число със страните от Западните Балкани. По думите му това е от значително значение за постигането на конкурентоспособност и напредък, оповестиха от държавната пресслужба.

Премиерът Борисов подчертава върху сериозната работа за диверсификация на енергийните доставки освен по оста Север-Юг, само че развивайки и хоризонталните енергийни връзки. Като основен детайл той уточни построяването на газовия хъб „ Балкан ”.

Борисов посочи също въпроса за вътрешната сигурност на Европейския съюз посредством подсилване на неговите външни граници, наблягайки в тази връзка значимостта от бързото присъединение на България и Румъния към Шенгенското пространство. Премиерът означи и смисъла на балканското съдействие в границите на Европейски Съюз, както и европейската вероятност за страните от района.

Румънският министър председател Михай Тудосе дефинира срещата във Варна като доста ползотворна и особено подчертава на откриването на ново контролно-пропусквателен пункт, което е в полза на жителите и на двете страни. Тази среща ще остане в историята на двете страни, означи Тудосе и изрази подготвеност двустранните контакти да продължат да се организират регулярно.

Основните тематики от диалога участват и в взаимна декларация, която беше призната по време на пленарното съвещание сред двете делегации. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР