Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага да отпадне изискването

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага да отпадне изискването
Коментари Харесай

Туристическия бранш иска отпадане на зеления сертификат за външните зони на заведенията

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага да отпадне условието клиентите на заведенията да показват документи при консумация навън.

По този метод ще се подкрепи бизнеса, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените сертификатии ще бъде от изгода и за клиентите, съобщи заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не виждаме причина документ за преболедуван Covid-19, приключен имунизационен курс, за задоволително антитела или негативен тест да са нужни за хората, които желаят да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крайник, добави той.

Според него условието би трябвало да отпадне и за клиентите, които поръчват храна за у дома.

В момента в случай че решиш непринудено да си вземеш до момента в който вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за ядене, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, в случай че нямаш документ.

Друг случай - в случай че сред две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, даже за апрески бара ти е необходим документ. Това в допълнение понижава оборота и потреблението на без друго закъсалия бизнеси е в ущърб на клиентите, сподели Димитров.

При съблюдаване на всички епидемиологични ограничения и обществена отдалеченост към този момент е потвърдено, че вирусът не се популяризира “на чист въздух”, е позицията на БХРА.

Сред доводите на национално показаната организация с 36 районни структури е и че доста заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми елементи, които биха могли да бъдат употребявани от тези клиенти.

От БХРА настояват, че това е процедура в доста страни. Например в Солун заведенията работят сега по този начин.

Дори и единствено дребна част от местата да се заемат или това да се случва само за къси времеви шпации, смяната би помогнала на бизнеса, който е изправен до стената, показват от БХРА.

Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили активността си кафенета и заведения за хранене в никакъв случай не е имало до момента от 90-те години на предишния век, сподели Димитров.

Повишените разноски, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането на зеления документ при към 20% имунизирано население изиграха своята решаваща роля за привършване на този бизнес за доста хора, съобщи Димитров. Дадоха ни да работим де юре, само че де факто няма опция за работа, добави той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР