Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя протеста на национално

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя протеста на национално
Коментари Харесай

Масов протест: БХРА ще подкрепи работодателските организации на 18 май

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) поддържа митинга на национално показаните работодателски организации – ИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

БХРА приканва своите членове и районни структури интензивно да се включат в организацията и да защитят своите права и ползи с една съществена основна цел – икономическото оцеляване на сектора и опазване на работните места и стопанските субекти. Това се споделя в писмо от ръководителя на БХРА Георги Щерев до 36-те районни струтури на национално показаната организация.

„ Вече над две години хотелиерите оцеляват в две поредни съществени рецесии, освен това без поддръжката на страната, която не ни затвори, само че ограничи съществено активността ни, единствено и единствено да не ни заплаща обезщетение. Държавата изплащаше обезщетения за провалените почивки отвън България, само че не и за анулираните резервации в страната “, обявиха от асоциацията.

„ В момента за следващ път сме изправени до стената – цените на енергоносителите и разноските за бизнеса порастват, липсва работна ръка, има закъснение на записванията от съществени пазари, редица са нерешените от години въпроси като цените на чадърите и шезлонгите, неналичието на реклама “, осведоми БХРА.

От асоциацията оповестиха, че конкурентните дестинации на България, като Гърция и Турция, са подкрепени с редица ограничения от страните си, което им разрешава да оферират и преференциални условия, до момента в който българската страна нехае за хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

„ Сега е времето членовете на БХРА да покажат, че няма да оставят различен да вади вместо тях кестените от огъня и ще защитят справедливите претенции на митинга. Ако част от сътрудниците преценяват, че не желаят да се включат в битката за отбрана на ползите на бранша, това би означавало, че те са удовлетворени от актуалните стопански условия. Стана ясно, че и за това държавно управление не са приоритет същинските промени в туризма. През последните три месеца Министерство на туризма извършва функционалностите на Агенция по бежанците, вместо да има време и опция да се занимава с значимите въпроси за бранша “, споделиха още от асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

От БХРА ще излазят на 18 май, с цел да стачкуват, тъй като „ цените на горивата и ел. силата доближиха непостижими за преобладаващата част от небитовите консуматори равнища “, „ по ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки минал ден изяжда приходите на всеки български жител “.

„ Държавата си разреши да третира бизнеса, от чиито налози се устоя, като бедняк, чакащ подаяния. Не държавните служители, а ние сме страната! Защото страна без кредитоспособен и разрастващ се бизнес, без работни места и без налози не може да съществува – извънредно време е това да бъде осъзнато “, безапелационни са от БХРА.

По думите на представителите на асоциацията „ необятно прокламираните „ ограничения “ в поддръжка на бизнеса в действителност са в пъти по-малко от оповестените и са извънредно незадоволителни, ненавременни и неефективни “.

„ Бизнесът не желае помощи – бизнесът желае спокойна среда, в която самичък да си изкарва парите, да поддържа работни места и да основава богатства. Бизнесът желае сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подобаващи ограничения на това, което е надвзетото при източника – предприятията и хората “, сподели от асоциацията.

Според тях в продължение на съвсем една година нито едно държавно управление не е чуло ясните прогнози, причини и оферти на бизнеса. „ Тази управническа глухота докара стопанската система ни до актуалното безизходно положение. Тази управническа глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето мъчно ще можем да се оттласнем, в случай че продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове “, безапелационни са от БХРА.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация упорства за удължение на механизма за обезщетения за свръхвисоките цени на ел. силата до тогава, докато е належащо, както и за отплата в размер на 75% от разликата сред средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при потребление на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, образуван от СВРЪХ облагите на производителите на сила.

Те желаят още „ разликата сред цената на газа при потреблението на медиатори и цената на газа, която бихме получили по формулата в дълготрайния контракт с „ Газпром износ “, да бъде поета като отплата от бюджета “, „ създаване и използване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на ел. сила, природен газ и петролни артикули на налични цени “ и „ стратегия за преодоляване на инфлационните процеси и възобновяване на веригите на доставки “.

От БХРА са безапелационни, че митингът им не е политически и че поддържат справедливите стопански претенции на национално показаните работодателски организации.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР