Българската хостинг компания Суперхостинг, която миналата година , вече е

...
Коментари Харесай

"Суперхостинг" придоби всички активи на конкурента си ICN.bg

Българската хостинг компания " Суперхостинг ", която предходната година, към този момент е притежател и на 100% от активите на втората най-голяма в бранша - ICN.bg. Сумата по договорката не е оповестена. Така в границите на една година основаната в Белгия Team.Blue съумя да консолидира пазара на хостинг услуги в България. Сделката е за придобиване на активите на сдружението, а не на дяловете в него. ICN.bg има относително малко чиновници - 14 към края на 2019 година, като част от тях ще преминат в " Суперхостинг ". Общо чиновниците в България ще бъдат към 100.

ICN.bg е няколко пъти по-малка от " Суперхостинг ", само че въпреки всичко е със обилни размери. За 2019 година, последната налична в Търговския указател, сдружението " Интернет корпорейтед нетуъркс ", през което оперира компанията, регистрира 3.4 млн. лева доходи и 27 хиляди лева облага. За съпоставяне, през същата година " Суперхостинг " има 12.5 млн. лева доходи и 1.8 млн. лева облага.

Същевременно Team.Blue продължава да се разраства неорганично посредством всеобщо изкупуване на снабдители на услуги из цяла Европа. Групата е основана през юни 2019 година, след сливането на две огромни европейски компании - Combell от Белгия и TransIP от Нидерландия. Преди да придобие " Суперхостинг " през юли 2020 година, тя бе закупила и турската Natro, и италианската Register Group. От тогава до момента са били купени още две компании - чешката Webnode и гръцката Enartia. Общо под шапката си Team.Blue оперира над 30 марката, има 1500 чиновници и съгласно уеб страницата на компанията - 300 млн. евро консолидирани доходи.
Новият български колос в хостинга
Пред " Капитал " съоснователят на " Суперхостинг " Любомир Русанов разяснява, че договарянията са почнали в края на предходната година и са били водени главно от представители на огромната група Team.Blue. Той изясни, че договорката е по-странна от нормално придобиване, тъй като става дума единствено за активите, до момента в който юридическото сдружение " Интернет корпорейтед нетуъркс " не трансформира собствността си.

" Първият стадий към този момент е приключен и клиентите на ICN.bg са в нашата система. Част от хората в компанията също към този момент са при нас. Следващите стадии са техническата миграция, при която клиентите ще усетят усъвършенствания ", разяснява Русанов. Той добави, че " Суперхостинг " е запазила оперативна автономия след придобиването предходната година и компанията продължава да се ръководи на локално равнище.

Той добави, че за момента групата не търси интензивно нова компания за придобиване в България и фокусът е главно отвън страната. " Но в случай че някой в България търси излаз, ние сме заинтригувани. "
Юлиян Бориславов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР