Българската хостинг компания Суперхостинг, която миналата година , вече е ...

"Суперхостинг" придоби всички активи на конкурента си ICN.bg/>


Българската хостинг компания "Суперхостинг", която миналата година , вече е собственик и на 100% от активите на втората най-голяма в сектора - ICN.bg. Сумата по сделката не е обявена. Така в рамките на една година базираната в Белгия Team.Blue успя да консолидира пазара на хостинг услуги в България. Сделката е за придобиване на активите на дружеството, а не на дяловете в него. ICN.bg има сравнително малко служители - 14 към края на 2019 г., като част от тях ще преминат в "Суперхостинг". Общо служителите в България ще бъдат около 100.

ICN.bg е няколко пъти по-малка от "Суперхостинг", но все пак е със значителни размери. За 2019 г., последната налична в Търговския регистър, дружеството "Интернет корпорейтед нетуъркс", през което оперира компанията, отчита 3.4 млн. лв. приходи и 27 хил. лв. печалба. За сравнение, през същата година "Суперхостинг" има 12.5 млн. лв. приходи и 1.8 млн. лв. печалба.

Същевременно Team.Blue продължава да се разраства неорганично чрез масово изкупуване на доставчици на услуги из цяла Европа. Групата е създадена през юни 2019 г., след сливането на две големи европейски фирми - Combell от Белгия и TransIP от Нидерландия. Преди да придобие "Суперхостинг" през юли 2020 г., тя бе закупила и турската Natro, и италианската Register Group. От тогава досега са били купени още две компании - чешката Webnode и гръцката Enartia. Общо под шапката си Team.Blue оперира над 30 бранда, има 1500 служители и според сайта на компанията - 300 млн. евро консолидирани приходи.
Новият български гигант в хостинга
Пред "Капитал" съоснователят на "Суперхостинг" Любомир Русанов коментира, че преговорите са започнали в края на миналата година и са били водени основно от представители на голямата група Team.Blue. Той обясни, че сделката е по-странна от обикновено придобиване, защото става дума само за активите, докато юридическото дружество "Интернет корпорейтед нетуъркс" не променя собствността си.

"Първият етап вече е завършен и клиентите на ICN.bg са в нашата система. Част от хората в компанията също вече са при нас. Следващите етапи са техническата миграция, при която клиентите ще усетят подобрения", коментира Русанов. Той добави, че "Суперхостинг" е запазила оперативна самостоятелност след придобиването миналата година и компанията продължава да се управлява на местно ниво.

Той добави, че за момента групата не търси активно нова компания за придобиване в България и фокусът е основно извън страната. "Но ако някой в България търси изход, ние сме заинтересовани."
Юлиян Бориславов

Източник: capital.bg