Българската гранична полиция е арестувала 38-годишен украински гражданин, обявен за

...
Българската гранична полиция е арестувала 38-годишен украински гражданин, обявен за
Коментари Харесай

България арестува украински доброволец - баща на три деца - по искане на Беларус

Българската гранична полиция е арестувала 38-годишен украински жител, разгласен за издрване от Беларус.

Дмитрий Трофимчук е от Харков, татко е на три деца, а от началото на съветската война в Украйна фамилията му е останало без дом в резултат на бомбардировките.

Той и брачната половинка му са пътували през Румъния и България за да стигнат до Турция, където да се настанят да живеят. В последните няколко месеца те работят като доброволци, като оказват помощ на жителите в региона на Харков.

Пътували са постоянно в чужбина, като по информация на " Свободна Европа " мъжът е посещавал Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия и Румъния, без никой да го арестува.

Трофимчук е арестуван на 19 ноември при инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " в Русе.

Искането за задържане е от страна на Беларус, като в него се твърди, че мъжът е съучаствал в скица за измами с персонални и банкови данни на непознати жители, като хипотетичните закононарушения датират от преди повече от 10 години.

Украинецът и брачната половинка му настояват, че делото е скалъпено, а доказателствата против него са манипулирани.

Той е разпитван като очевидец по остарялото следствие, само че без да му бъдат повдигани обвинявания. Следствието е завършило към 2014 година Едва в този момент Беларус взема решение да изиска ареста му - в разгара на войната.

Опозиционната организация " За свободна Русия " разгласява документ от първото съвещание по делото му, в който се вижда, че прокуратурата поддържа настояването на Беларус за екстрадиция. Те провеждат митинги в София и Варна против възможното изгонване на Трофимчук.

Това е втори обществено прочут случай след ареста на руснака Алексей Алчин, при който българският съд се занимава със заповеди за арест от страните, участващи във военната експанзия против Украйна.

През август съдът във Варна отхвърли да върне Алчин в Москва, откакто одобри, че Русия не може да подсигурява обективен развой и не може да даде гаранции за живота и здравето му, защото той интензивно се опълчва на войната.

Режимът на Александър Лукашенко в Беларус не прави изключение с нарушаването на правата на жителите и политическите гонения.

Решението по случая с Дмитрий Трофимчук остава на съда в Русе.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР