Българската фехтовка изпраща една от най-успешните години в историята си

...
Българската фехтовка изпраща една от най-успешните години в историята си
Коментари Харесай

Българската фехтовка изпраща една от най-успешните си години

Българската фехтовка изпраща една от най-успешните години в историята си с доста млади и перспективни състезатели, които записаха неповторими за страната ни победи.

“Приключваме 2019 с огромно наслаждение, тъй като българската фехтовка не е имала сходни триумфи от доста време, сподели президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева на конференцията в пресклуб „ България “. – Йоана Илиева стана носителка на Световната купа на сабя за дами до 20 години, откакто извоюва бронзов орден на международното състезание за девойки в Полша, записа още три победи, едно второ и две трети места. Галин Генов стана трети на Европейското състезание на сабя за младежи в Италия. Тодор Стойчев завоюва три следващи шампионата на сабя, годни за Европейската купа за кадети – в София, в Букурещ и в Айслинген (Германия) – и е краткотраен водач в европейската класация за кадети. С отлични представяния в своята възрастова група са и Рахим Рашайда (шпага), Йордан Гълъбов (шпага), Белослава Иванова (сабя), Емма Нейкова (сабя). До края на декември имаме още няколко надпревари, на които чакаме Тодор Стойчев да продължи с успехите и следващата година да се похвалим с още една сложна Европейска купа, каквато преди време Йоана взе два пъти. “

Българска федерация по фехтовка регистрира триумфи и в отборните надпревари през годината. Сабльорките ни извоюваха пето място на международното състезание за девойки в Полша, а кадетите записаха два златни медала в шампионати, годни за Европейската купа – в София и в Букурещ.

“Подобни триумфи не сме имали до момента, а младите ни фехтовачи са по-успешни от мен на тяхната възраст, разяснява специфичният посетител на конференцията - егендата на българската фехтовка Васил Етрополски. – Йоана, Тодор и Галин вървят по напълно нов път. Когато се състезавах, като младеж и кадет, нямах такива триумфи, успехите пристигнаха по-късно. Една дребна България със своите клубове и хора, които се занимават с фехтовка, имат двама първенци при кадети, до момента в който огромни народи нямат нито един. Няма да ми стигне времето, с цел да опиша какво е належащо, с цел да реализира един играч такива върхове. Иска се дисциплинираност, гений, предпочитание за триумф, неотстъпчивост, усърдие. Постиженията им са изключителни, а къде ще стигнат – уповавам се да стигнат по-високо от мен или най-малко да реализират това, което аз съм направил. Медалите им са триумф за Българска федерация по фехтовка и за фехтовална академия „ Васил Етрополски “, която стартира преди 10 години и даже в фантазиите си не съм се надявал, че ще има такива достижения.”

Основната цел пред Българска федерация по фехтовка за 2020 година ще бъде приемането на минимум една квота за олимпийските игри в Токио. Квалификацията ще бъде през април в Мадрид, а очакванията ни са свързани с Йоана Илиева и всички, които ще вземат участие в надпреварата на сабя мъже и дами, и шпага мъже. Очакванията са и за медали от шампионатите за Европейската и Световната купа, както и от Европейското и Световното състезание за кадети и младежи.

“Готвим се по проект и се надяваме в края на април трудът ни да даде резултат, сподели треньорът на националния тим на сабя Ивайло Воденов. – За олимпийската подготовка няма сигурни участници, там е значимо моментното положение, а не цялостното показване. Ще взе участие по един човек от страна, и единствено първият в надпреварата ще се класира. 2019 беше извънредно сполучлива и повече за възрастовата група на фехтовачите ни не може да желаеме. Благодаря на Българска федерация по фехтовка, на Министерството на младежта и спорта, на всички сътрудници, които работят в клубовете, и на спаринг сътрудниците. На всяко съревнование в България вземат участие по 60 деца, което не беше чувано до неотдавна. “

“Чувала съм доста теории, че когато едно дете има триумфи от ранна възраст, когато порасне може да се възгордее или да не демонстрира същите резултати. Освен това и упованията се подвигат. Конкуренцията в надпреварите за Световната купа и в международната класация е голяма. Всички страни вървят на всички надпревари. И когато успееш да спечелиш сходен шампионат, това демонстрира, че ги превъзхождаме. И че никога не би трябвало да се губи цялата сила, която се събира освен към мен, само че и към всички триумфи. Набираме инерция с всяко последващо съревнование. Ходим на доста повече шампионати, а това ме стимулира доста. Нагласата е напълно друга, когато тренираш за съответна цел и когато тренираш с цел да бъдеш по-добър”, съобщи Йоана Илиева.

“Смятам да не преставам в същия дух и да демонстрирам още по-големи резултати. Един орден не значи, че съм постигнала нещо. Най-важното е мотивацията за постигане на задачата, която съм си сложила. Моите родители в никакъв случай не са ме натискали да върша нещо. Винаги съм избирала аз. Фехтовката за мен е спортът, който би трябвало да играя и към този момент не мисля да спирам”, сподели от своя страна Белослава Иванова, носителка на сребърен орден в шампионата за Европейската купа за кадетки в Букурещ, Румъния.

Бронзовият ми орден от Европейското състезание на сабя е кулминационната точка, в която всички часове на работа и тренировки и доста други фактори дават своя резултат. Емоцията е невъобразима. За мен той е резултат от пет съответни неща: неизменност, дисциплинираност, мотивация, поредност и целеустременост. Важна е и поддръжката на семейство, на треньори, на другари. Всичко това оказва въздействие в един спорт. За нас фехтовката е метод на живот. Всеки ден мислим за това, по какъв начин ще упражняваме, къде ще упражняваме, по кое време имаме надпревари. С медала разбрах нещо доста забавно: премията за положителната работа е още повече работа. Така че не преставам с тренировките”, акцентира Галин Генов.

А Тодор Стойчев добави: “Започнах годината с доста терзания, тъй като ми е последна при кадетите. Чувствах се все едно би трябвало да печеля всяко съревнование. Имаше огромен душевен напън и в първия шампионат не можах да устоя. След това си споделих, че в случай че отида на съревнование би трябвало да съм спокоен и да съм подготвен за всичко. В Истанбул станах пети, а по-късно пристигнаха трите следващи Европейски купи, които завоювах. В момента съм на 90 точки от втория в ранглистата, което значи едно първо място. Бачкам безусловно всеки ден. Повечето дни упражнявам по два пъти дневно, а и изучавам в I СОУ „ Пенчо Славейков “. Фехтовката за мен е преди всичко и считам, че съм на верния път. През идната година има европейско и международно състезание за кадети, и ще се боря за първо място на двете надпревари. “

Българска федерация по фехтовка ще кандидатства пред Министерството на младежта и спорта за финансиране през 2020 година с план за бюджет въз основата на категоризацията ни. Бюджетът за 2019 година е 320 000 лева и с него са реализирани отличните резултати.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР