Българската фехтовачка Йоана Илиева ще се опита да се пребори

...
Българската фехтовачка Йоана Илиева ще се опита да се пребори
Коментари Харесай

Йоана Илиева се цели в участие на Олимпиадата в Токио

Българската фехтовачка Йоана Илиева ще се опита да се пребори за квота за Олимпийските игри в Токио идващото лято, макар че е единствено на 17 години, а конкуренцията за квотите ще бъде голяма. Това споделиха Йоана и нейният треньор Ивайло Воденов, откакто преди няколко дни тя завоюва бронзов орден на Световното състезание до 20 години и по този метод завоюва Световната купа на сабя за девойки до 20 години, съобщи кореспондент на БГНЕС.

17-годишната Илиева направи отличен сезона, като завоюва три надпревари от Световната купа и записа още едно второ място и две трети, с цел да си обезпечи първото място в крайното класиране. “За спечелването на тази Световна купа до последно се борихме с 400 девойки, които взеха присъединяване във всички надпревари. Накрая последователно губиха всичките късмет и най-после останаха Йоана и рускинята, която стана международна шампионка и е миналогодишната носителка на Световната купа. За този триумф Йоана се качи пет пъти на Световни купи беше сред призьорите, като завоюва три Световни купи, едно второ и две трети места. Тоест във всички надпревари тя беше непрестанно на стълбичката, което учуди всички сътрудници, те споделиха, че по този начин постоянност не са виждали. Щяхме да спечелим предварително Световната купа, в случай че се бяхме показали по-добре на Европейското, само че тъкмо там не се представихме добре и ни настигнаха по точки рускинята и унгарката, само че с този орден на Световното тя завоюва Световната купа, която се одобри в Полша, че е доста по-трудна като триумф, тъй като приказва за неизменност през цялата година ”, разяснява треньорът на националния тим Ивайло Воденов на конференция в Пресклуб България през днешния ден.

“Самото Световно състезание бе огромно, 116 девойки, 48 страни бяха на женска сабя, съгласно мен изпуснахме златото. На полуфинала Йоана падна от мексиканката с 13:15, като водехме 13:11 до последно и там ни свършиха силите, може би не си повярвахме. Мисля, че щяхме да се преборим и за златото, само че и самият бронз е исторически за завършека на годината за Йоана е добре. Никога на тази възраст не сме имали орден от Световно, имахме на Васил Етрополски при мъжете преди 30 години. Световна купа също има единствено Васил Етрополски ”, добави той..

На Световното състезание България записа и седмо място в отборното класиране на сабя, откакто нашите девойки победиха лидера в ранглистата Русия. “Много се веселя на отборното класиране, тъй като там един играч не може да те изтегли, там са четири състезателя. Много е сложно, единствено най-големите страни си разрешават да вземат участие отборно и зад нас са такива огромни страни до 20-то място. Много е влиятелно, че ние победихме Русия, които са първи в ранглистата с 45:43 ”, изясни Воденов. Българският тим бе в състав Йоана Илиева, Елиза Станимирова, Теодора Вутова и Йоана Ефимова.

“За олимпийска квота ще се борят 600 девойки, просто сега мащабът на фехтовката е необикновен. Класирането за Олимпиада стартира от първи април, ще бъде по класация. За да се класира, след тимовете има единствено три места за Европа – две от класация и едно на последния шампионат. Тоест почти би трябвало да е сред първите 16 в международната класация за дами, а тя сега е на 87-мо място. Голяма конкуренция ще има, доста оспорвано ще бъде ”, сподели още Воденов.

Йоана Илиева описа по какъв начин е минал нейния сезон. “За мен сезонът стартира с Младежките олимпийски игри, където аз приключих пета и това, макар че е един много добър резултат, мен не ме удовлетвори и ми оказа помощ да израсна и да схвана, че душевен няма несломим противник и стига да имам вяра и да упражнявам, мога да направя всичко. От там изобщо не сме предполагали, че тази година ще стартираме да взимаме медали на тези Световни купи, просто отивахме за трупане на опит. Още на първото съревнование аз станах първа, което беше хубава изненада, от там и втория път станах първа и към този момент започнахме да се борим за ранглистата. Всичко минаваше добре, аз бях спокойна на всички надпревари, може би за първи път усетих напрежение преди Европейското, тъй като желаех да направя сезон, в който цяла година съм в топ 4 на надпреварите. Това сподели, че няма по какъв начин да стане, в случай че мисля единствено за медала, би трябвало да си мисля за фехтовката и за това по какъв начин да победя. След Европейското бях доста разочарована, само че не се бях отказала и започнахме с треньора ми да мислим върху нови неща, които да можем да покажем на Световното и те да ни издействат едно първо място или най-малко орден ”, показа тя.

Илиева ще получи Световната купа на публична гала по време на идния Редовен конгрес на Международната федерация по фехтовка (FIE) в Лозана, който ще се организира на 1 ноември. За българската фехтовачка предстоят участия на Европейско състезание до 23 години в Пловдив от 29 май до 2 юни, Европейското състезание за мъже и дами в Германия през юни и Световното състезание за мъже и дами в Будапеща през юли. Още след две седмици тя стартира присъединяване си на Световната купа за дами с конкуренцията в Сеул. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР