Българската еврейска общност винаги е давала на обществото ни светли

...
Българската еврейска общност винаги е давала на обществото ни светли
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев запали основната свещ за Ханука в Софийската синагога

„ Българската еврейска общественост постоянно е давала на обществото ни светли мозъци, които са били част от духовните водачи на нацията. Вярвам, че и през днешния ден, един до друг, ще отстояваме правилата на справедливостта, с цел да можем да завещаем на идните генерации един по-добър свят “. Това сподели президентът Румен Радев по време на церемонията довечера в Централната софийска синагога за запалване на свещите на Ханука - Празника на светлината, на която пристигна дружно със брачната половинка си Десислава Радева. По традиция президентът възпламени главната свещ от ритуалния свещник, която символизира чудото на светлината.
 Централна софийска синагога БГНЕС
„ Нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни припомнят, че в нашите ръце и сърца е волята да оказваме помощ на светлината да си проправя път през мрака и да се прави положително “, сподели президентът като честити празника на събралите се.
 
Радев сподели, че запалвайки една от свещите в ханукията, освен продължава институционалната традиция българският държавен глава да почете еврейската общественост за Празника на светлината.
 Централна софийска синагога БГНЕС-->
„ Убеден съм, че с този алегоричен акт препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно почитание и съгласие, да бъдем един до друг и в триумфи, и в тествания. Да споделяме освен трапезите си, само че и провокациите. Да насочваме дружно молебствия за положителното на България “, сподели Радев.
 
„ Празниците ни откъсват от руслото на всекидневието, само че живеем в обезпокоително историческо време. Агресивният шовинизъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Дори в днешния церемониален миг, не можем да забравим, че през отминаваща година бяхме очевидци на убийства с антисемитски подбуди в Европа и по света. Не бяха пожалени даже и хора, отишли на съботна молитва в синагога “, сподели Румен Радев.
 
„ Всяко потомство е призвано да води своята борба за положителното. В годините на Втората международна война голям брой смели българи, водени от идеала за един по-справедлив и по-човечен свят, се изправиха против адската машина на хитлерофашизма, сподели в словото си президентът. Българският народ се сплоти, с цел да сътвори чудото на спасението, непускайки своите евреи, с което се подреди вечно всред праведниците “, сподели президентът Радев, като добави, че преди броени дни страната ни стана пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.
 Централна софийска синагога БГНЕС
„ Да помним историческата истина и да не позволяваме нищо да бъде забравено, да предаваме обстоятелствата на идните генерации, колкото и страшни да са, е дълг пред тези наши предци. А паметта за достойните е най-мощното оръжие против призраците на предишното “, сподели президентът.
 
По думите му през днешния ден е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към Отечеството не значи ненавист към другия.
 
За празника приказваха ръководителят на Централния израилтянски нравствен съвет София Коен и ръководителят на Организацията на евреите в България " Шалом " доктор Александър Оскар.
 
„ Самият факт, че през днешния ден толкоз доста другари на еврейската общественост, от друга вяра и с разнообразни обичаи, са тук, е доказателство за това, че българската еврейска общественост е неделима част от българското общество, сподели в словото си Оскар. Нека не забравяме, че дълг на оня, който се изправи пред хората, с цел да ги поведе напред, е да е притежател на светлината, да взима верните, а не лесните решения. И даже да не може да извърви целия път до дъно, да ги поведе във вярната посока към ясното бъдеще “, сподели Александър Оскар.
 
Сред присъствалите в Централната софийска синагога бяха народни представители, столичният кмет Йорданка Фандъкова, американският дипломат Ерик Рубин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР