Българската енергийна система страда от тежко наследство от редица дългосрочни

...
Българската енергийна система страда от тежко наследство от редица дългосрочни
Коментари Харесай

Цената на газа може да скочи с още 1%

Българската енергийна система страда от тежко завещание от редица дълготрайни контракти. Това е главният препъникамък, който забавя процесът на либерализацията.

За предаването „ 12+3 “ ръководителят на Българският енергиен конгрес Иван Хиновски, съгласно който би трябвало да се откри механизъм за трансформиране на дълготрайните контракти с високи изкупни цени. Необходим е и съответен законодателен механизъм за разрешаване на въпроса с енергийната беднотия изключително в преходния интервал при либерализацията, когато се чакат и пикове в цените

"Искам да разсея това неверно очакване, че в бъдеще, видите ли, при либерализацията цените ще стартират да падат. Световна наклонност е цените на електрическата енергия постепенно да се покачват в сходство с инфлационните показатели на тези страни. Това не е нещо, което да е необичайно. И в България също ще се случи, както пораства цената на услуги, на междинни заплати ", съобщи Хиновски.

Експертът разяснява и несъвършенствата на свободния пазар у нас, като да вземем за пример това, че цената на тока е идентична за всичките 365 дни на годината: "Това, че има странни ценови структури е в резултат на този въпреки всичко относително дребен пазар. Имайте поради, че ние нямаме развъртян свободен пазар. Втората причина е в това, че на търговците на електрическа енергия, респективно на потребителите на свободния пазар, им се постанова да заплащат по този начин наречената такса "задължение към обществото ", което на контролирания пазар, примерно, го няма и се получават аномалии. Всичко това нещо ще завърши, този развой ще бъде приключен, когато се реализира цялостната либерализация, т.е., няма дълготрайни контракти с високи цени ".

Хиновски чака повишаване на цената на газа с още 1% до края на годината. Според специалиста, развиването на технологиите допуска, че и Енергийната тактика би трябвало да се актуализира на прочут интервал от време.

Предложеното от КЕВР нарастване на цената на тока с 2% би довело до по-добра ликвидност на някои енергийни сдружения, само че и би оказало напън върху инфлационните процеси в страната. Ниският % на нарастване обаче „ въздейства отрицателно върху стопанската система на НЕК “, която продължава да натрупа загуби, безапелационен е специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР