Българската енергетика да е сигурна, социално поносима, финансово стабилна, предвидима

...
Българската енергетика да е сигурна, социално поносима, финансово стабилна, предвидима
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Депутатите на „БСП за България“ в 48-ия парламент се ангажираме да работим за запазване на „Марица-изток“

Българската енергетика да е сигурна, обществено търпима, финансово постоянна, предвидима и професионална – тази предпочитана цел е на „ Българска социалистическа партия за България “, сложена още преди пет години.

Когато приказваме за този бранш през днешния ден, отчитаме голям брой проблеми, за незабавното им решение е належащо повишение ролята на страната като регулатор и деен участник в процесите “, с тези думи лидерът на старозагорската листа на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Гьоков  откри срещата на тематика: „ Енергетика. Проблеми и вероятни решения за „ Марица – изток “.

В нея участваха специалисти, синдикалисти, сегашни и бивши  ръководители в мините, рудниците, министерството на енергетиката, народни представители в разнообразни мандати, представители на браншовите профсъюзи, строители на ММИ и други милеещи за комплекса да действа, както в най-хубавите си години.

„ Спирането отчасти или напълно на „ Марица – изток “ значи енергийна злополука за страната и обществен гърмеж за района.  Трябва да поставяме и бъдещи старания това да не се случи до привършване на въглищния запас “, безапелационен е някогашният зам.-министър на енергетиката Иван Айолов в интервала 2013г.-2014г. – претендент за депутат на левицата. Той подчертава върху нуждата от национална енергийна тактика и генериращите мощности, обслужващи ежедневната товарова диаграма на страната. Айолов напомни вярната посока за развиването на българската енергетика с съответните дейности, подхваната по времето на министър Драгомир Стойнев. „ Още в този интервал Българска социалистическа партия потвърди, че това което дава обещание – го прави “, акцентира Айолов. Според него би трябвало да се модернизира енергийната система и да се премислят политиките за страната, съгласно личните ни запаси – въглища, хидроенергиен капацитет и развиване на нуклеарната енергетиката.

„ Състоянието на „ Марица-изток “ е ужасно обезпокоително “, съобщи и д-р инж. Тенчо Кайряков, някогашен зам. изпълнителен шеф на „ Мини Марица изток “ ЕАД. По думите му синдикалистите са тези, които би трябвало да сигнализират в обществото и в страната за проблемите с всичките законови форми.  На срещата той илюстрира  с чертежи коефициенти на разкривка, софтуерни рискове и решения с оглед безпроблемно развиване на рудниците, както и капиталови неточности и вероятности с оглед предпазване и вярно действие на комплекса.

Синдикалистите дефинираха като един доста обезпокоителен документ за „ Марица-изток “ Националният проект за възобновяване и устойчивост (НПВУ). „ Записаното в него  – 40% понижение на излъчванията още преди две години мощно тормози и през днешния ден комплекса. Това значи рудник и половина да се затвори, да не приказваме за централите. Има способи за смяна и всички ние ги чакаме “ – обявиха  с безпокойствие представителите на КНСБ и „ Подкрепа “. Те съпоставиха проекти, финансово положение, неимоверния  труд на служащите, интервалите без елементи и поправки, напъните на всички, които алармират за проблемите, само че за жалост решения все няма и това е обезсърчително. Те смятат, че „ Марица-изток “ би трябвало да е в дневния ред на идващите парламент и държавно управление с ярка национална отговорност.

„ Като не работят мините и ТЕЦ-овете и целият Балкански полуостров остава, с дребни изключения, на мрачно. Ако планът на газ в комплекса се беше случил – в този момент всички щяхме да сме пострадали. Като се сподели „ зелена договорка “ – всички се концентрираха върху ТЕЦ-овете и Маришкият басейн. Жалко е, че когато в Брюксел се защитават  позиции, не  се разяснява, че ние 2014г. сме си изпълнили ангажиментите  за понижаване на излъчванията през 2020г. “, разясни зам.-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев – претендент за депутат на „ Българска социалистическа партия за България “. По думите му  44% от замърсяването на атмосферния въздух  в страната идва от превоз, едвам 30% – от огромни горивни съоръжения, това е публична статистика. Странното е, че целият фокус е концентриран върху  ТЕЦ-овете. Българската енергетика сега не замърсява по този начин, както  се изяснява, това елементарно може да се ревизира,  за тези, които замърсяват – страната да си влезе във функционалностите. Що се касае за НПВУ може да бъде  изменен, поради изключителните условия в Европа, смята Кръстев.  

В срещата взе участие и някогашният депутат Таско Ерменков, ръководител на съвета по енергетика на Българска социалистическа партия. Според него последователна политика в региона на енергетиката само е провеждала Българска социалистическа партия, единствените триумфи на българската  енергетика са по времето, когато министерството е водено от социалист. България се нуждае от тактика за стабилно енергийно развиване, тъй като това ще сътвори обществена и икономическа сигурност на страната. Той напомни всички дейности по самодейност на българските социалисти за запазването на комплекса. „ В края на м. януари 2020г. в Народното събрание, след  чуване на министъра на енергетиката за въглищните централи, по наше предложение бе взето решението да се закрепи финансово Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 и българското държавно управление да не се преценява  с европейската политика и да подсигурява работата на комплекса. Българска социалистическа партия постоянно е заставала на страната на „ Марица-изток “, сподели Ерменков и прикани да се съди за партиите и политиците по това, което са създали.

„ Няма да предадем ползите на района си. Бъдещето на Стара Загора е директно обвързвано с бъдещето на „ Марица-изток “. Днес огромните енергийни инфраструктурни планове, газови връзки и коридори с потвърдена икономическа успеваемост могат да се осъществят единствено с държавна поддръжка, която е от извънредно значение и за въглищните централи за оптимално удължение на живота им, както и на въгледобива. Депутатите на Българска социалистическа партия и парламентарната група на левицата в 48 Народно събрание се ангажираме да работим за опазване на комплекса  и попречване поемането на каквито и да било задължения, които попречват работата му “, заключи лидерът на старозагорската листа на „ Българска социалистическа партия за България “  Георги  Гьоков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР