Българската експедиция до Антарктида, която в ранните часове на деня

...
Българската експедиция до Антарктида, която в ранните часове на деня
Коментари Харесай

Експедицията до Антарктида с български кораб мина Дарданелите и пое към о. Ливингстън

Българската експедиция до Антарктида, която в ранните часове на деня в петък мина Дарданелите, се движи по проект и се радва на прилични метеорологични условия и попътен вятър.

Тази експедиция е единствена по рода си, защото за първи път наши откриватели ще посетят ледения континент със собствен транспортен съд, надлежно там ще дебаркира български кораб.

Корабът се споделя „ Св.св. Кирил и Методий “, предопределен е за научни цели и съставлява самобитна лаборатория. Негов капитан е Николай Данаилов.

В ранните часове през днешния ден той мина Дарданелите, движейки се по проект към крайната си точка - остров Ливингстън.

Маршрутът планува пристанище Картахена (Испания), Мар дел Плата (Аржентина), протока Дрейк, който е едно от най-опасните места на света, остров Кинг Джордж (Антарктида) и най-после Ливингстън. На борда на кораба плават 24 курсанти от Морското учебно заведение във Варна. Трима от тях ще продължат до Антарктида, а останалите ще се върнат назад от Испания.

Експедицията е водена от проф. Христо Пампирев и се придвижва на няколко елементи. Една от тях към този момент дойде на Антарктида на 8 декември, като пътува със аероплан и с чилийски боен транспортен съд. Друга се качи на „ Св.св. Кирил и Методий “, а паралелно с нашия транспортен съд потегли и трета, която в началото ще се придвижи със аероплан.

Остров Ливингстън е първата земя в Антарктика южно от 60° южна широчина, открита от индивида преди 200 години, а понастоящем част от острова е заета от българската антарктическа база " Св. Климент Охридски ". Базата е ситуирана на полуостров Хърд, на 130 m от брега на вътрешния залив Емона в Южния залив, който се употребява за трансфер на личен състав и товари с надувни лодки Зодиак.

Базата е учредена през 1988 година, а от 1993 година с декрет на президента Желю Желев е наречена в чест на Св. Климент Охридски, феодален просветник и първи български свещеник, работил под егидата и по предписание на княз Борис I Михаил.

В нея се правят проучвания в региона на геологията, биологията, глациологията, метеорологията, медицината, топографията и географията с многонационално присъединяване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР