Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни

...
Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни
Коментари Харесай

Кючуков: Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома

Българската дипломация си свърши работата в Европа, само че политиците ни се провалиха вкъщи. Това съобщи пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки и някогашен заместник-министър на външните работи.

По негови думи България е на път да пропусне може би най-хубавата опция да си обезпечи гаранции от Европейски Съюз в разногласието с Република Северна Македония поради вътрешнополитически причини, партийни сметки и прекачване на отговорността, като не е съумяла навреме да поддържа документите, препоръчани от Европейски Съюз.

Кючуков позволи, че страната ни вероятно ще поддържа постфактум текстове, за чието опазване ще би трябвало занапред още веднъж да се бори. Това съгласно него би трансферирало главния спор по оста Брюксел-Скопие, а не София-Скопие, както до момента.

Бившият посланик акцентира, че България ще има думата на всеки стадий от договарянията на РСМ с Европейски Съюз.

Кючуков съобщи, че страната ни би трябвало да се произнесе по френското предложение. Нормалната процедура била Министерският съвет да показа предложенията за гласоподаване в Народното събрание и Народно събрание да се произнесе по тях.

България би трябвало да се опита в границите на срещата на върха в Брюксел, която тече през днешния ден и на следващия ден, предлагането да остане на масата и отсега нататък, т.е. то да не бъде оттегляно и променяно, настоя дипломатът и разясни, че в този си тип то е настоящо да края на френското председателство, което е до края на юни.

Кючуков уточни, че в случай че на следващия ден френското предложение бъде подкрепено от Европейски Съюз и това стане преговорната рамка, тогава към този момент Европейски Съюз ще договаря с РСМ за одобряването й. Тогава към този момент натискът се трансферира по посока Скопие, а не по посока София, изясни Кючуков.

Според него френското предложение ще бъде утвърдено от Народното събрание.

Както по този проблем падна държавното управление в София, няма да е изненадващо, в случай че и в Скопие кабинетът на Димитър Ковачевски падне, което в допълнение ще усложни намирането на решение, означи Любомир Кючуков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР