Българската делегация в Европейския комитет на регионите се присъедини към

...
Българската делегация в Европейския комитет на регионите се присъедини към
Коментари Харесай

Кметове с декларация за насърчаване на сближаването в ЕС

Българската делегация в Европейския комитет на районите се причисли към Алианса за мощна кохезионна политика. Алиансът упорства политиката на доближаване на Европейски Съюз би трябвало да продължи да съставлява най-малко една трета от бюджета на Европейски Съюз след 2020 година и да поддържа всички европейски райони. Намаляването му рискува да задълбочи разделянето в Европа и би подкопало бъдещето на Европейския съюз. Българските кметове, които са в Брюксел за постоянната сесия на Комитета, се подписаха под декларация, че като Алианс ще работят дружно за реализиране на мощна политика за поощряване на икономическото, общественото и териториалното доближаване в Европейския съюз след 2020 година Това оповестиха от община Пещера, чийто кмет е измежду подписалите декларацията.

„ Обединихме се в поддръжка на 9 правилото и призоваваме представителите на всички институции на европейско, национално, районно или локално равнище, гражданското общество и бизнеса да създадат същото през идващите месеци. Ние настояваме кохезионната политика да е дълготрайна капиталова политика, тя е нужна повече от всеки път като израз на европейската взаимност за превъзмогване на икономическото, общественото и териториалното разделяне. Не на последно място кохезионната политика би трябвало да бъде опростена и усъвършенствана “, показа кметът на Пещера Николай Зайчев.

От стартирането си декларацията на Алианса е подписана от повече от 4000 обособени подписали страни, 100 района, 70 градове и окръзи, 50 асоциации на районни и локални управляващи, 40 членове на Европейския парламент и 30 секторни асоциации на Европейски Съюз.

След като поставиха подписите си под декларацията, българските делегати бяха домакини на сътрудниците си от Комитета. На публично събитие беше показано българското председателство на Европейски Съюз. Тъй като една от тематики на председателството е Западните Балкани, по питане на Българското Председателството за този район на полуострова и политиката на доближаване по време на сесията бяха прегледани две мнения на тематика „ Разширяване: включване на локалните и районните управляващи от Западните Балкани в самодейностите на Европейски Съюз за макрорегионално, трансгранично и транснационално съдействие “ и „ Цената и рискът от неналичието на доближаване: стратегическата стойност на политиката на доближаване за осъществяването на задачите на Договора и оправянето с новите провокации пред европейските райони “.

След края на формалната част, всеки от кметовете показа присъщи за своя район храни и питиета. С поддръжката на „ ВП Брандс интернешънъл “, кметът на Община Пещера показа някои от прелестните виновност на пещерския винпром. Божествената напитка получи висока оценка за качество и усет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР