Българската делегация, начело с премиера Бойко Борисов, е в Кавала,

...
Българската делегация, начело с премиера Бойко Борисов, е в Кавала,
Коментари Харесай

Борисов на официална вечеря с Ципрас в Кавала

Българската делегация, отпред с премиера Бойко Борисов, е в Кавала, където в сряда ще бъде подписан меморандум за транспортен кулоар. Меморандумът сред България и Гърция за развиването на железопътната връзка „ Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе “ ще даде опция да се свърже река Дунав с Черно и Егейско море, предава dir.bg. Така българската страна получава по-бърз достъп до гръцките пристанища, а Гърция - различен път до източните европейски пазари.

Премиерът Борисов е придружаван от заместител министър-председателя Томислав Дончев и министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, заяви пресцентъра на кабинета.

Те бяха посрещнати на летището в Кавала от посланика ни в Атина Веселин Иванов и генералния ни консул в Солун Владимир Писанчев.

Програмата на визитата включва публична вечеря на българския министър председател и гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас.

Двамата министър председатели ще вземат участие в церемонията по подписването на Меморандум за съгласие сред България и Гърция за развиването на новата железопътната връзка сред пристанищата.

Документът регламентира подготвителните работи и взаимното ръководство на коридора от двете страни.

Проектът планува свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен кулоар, както и развиване на пристанищата, които са част от главната ТЕН-Т мрежа.

Включено е построяването на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за ръководство на железопътния трафик.

С построяването на коридора ще се реализира цялостна мултимодалност посредством съчетание на пътен, железопътен, воден и речен превоз.

Проектът е с висока добавена стойност, като се чака да притегли огромни вложители от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други огромни пазари.

Меморандумът ще бъде подписан на 6 септември, от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и от гръцкия министър на инфраструктурата, превоза и мрежите Христос Спирдзис.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР