Българската делегация на ВМРО в Европейския парламент изпрати писма до

...
Българската делегация на ВМРО в Европейския парламент изпрати писма до
Коментари Харесай

ВМРО иска реакция от европейските институции за изказването на Дачич

Българската делегация на Вътрешна македонска революционна организация в Европейския парламент изпрати писма до европейските институции по отношение на скандалното изявление на външния министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич , оповестяват от партията.

Сръбският вицепремиер попита за какви права на българи в Сърбия приказва България, а точните му думи бяха: „ За какви вътрешни работи през днешния ден се приказва в Европейския съюз? Там имате едни българи, които в Сърбия са единствено 0.26 на 100 от популацията ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет, слага въпроса за правата на българското национално малцинство. ”

В едно от писмата, адресирано до посланика на Сърбия към Европейския съюз Ана Хрустанович, делегацията на Вътрешна македонска революционна организация в групата на Европейските консерватори и реформисти насочва зов към държавното управление в Белград за опрощение. Ако Сърбия желае да бъде част от Европейския съюз, то тя би трябвало да разбере, че по въпроса с правата на българското малцинство няма място за компромис, безапелационни са воеводите.

„ Такова държание е скандално. Правата на малцинствата са неразделна европейска полезност. Твърденията на Дачич и фактически политиката за малцинствата в Сърбия, са несъвместими с участие в Европейския съюз “, споделят още в писмото си представителите на Вътрешна македонска революционна организация в Екологичен потенциал.

Те са отправили и въпрос с искане за писмен отговор до Службата за външно деяние към Екологичен потенциал по отношение на продължаването на договарянията за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз. В него е разказан казусът и се пита дали Службата е осведомена със скандалните изявления на Ивица Дачич и счита ли тези дейности за съвместими с договарянията за присъединение към Европейски Съюз. И финален въпрос, насочен от делегацията на Вътрешна македонска революционна организация в Екологичен потенциал – ще бъдат ли отразени в идния отчет за напредъка на Сърбия тези неприемливи изявления на външния министър Дачич?
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР