Българската държава ще закупи бронетранспортьорите Страйкър за нуждите на българската

...
Българската държава ще закупи бронетранспортьорите Страйкър за нуждите на българската
Коментари Харесай

Парламентът реши: Купуваме бойни машини "Страйкър" за над 2,5 млрд. лева

Българската страна ще закупи бронетранспортьорите " Страйкър " за потребностите на българската войска. Това стана факт, откакто Народното събрание одобри плана на капиталов разход. Той бе подсилен със 134  гласа " за ", 55 бяха " срещу " и 2 с " въздържал се ". Проектът ще коства малко над 2,5 милиарда лв.. Парите за машините ще бъдат обезпечени от държавния бюджет в разсрочено заплащане до 2027 година.
 
В претекстовете на плана се показва, че машините се закупуват за построяването на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада за потребностите на сухопътните войски на Българската войска. Страната ни планува да закупи общо 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които ще бъдат от семейството " Страйкър ". Машините ще могат да бъдат доставени в период от 3 години след възлагането на контракта за произвеждане.
 
Първите доставки се планува да дойдат през първото тримесечие на 2025 година, а последните през първото тримесечие на 2028 година. Срещу плана се оповестиха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия упрекна министър Тагарев, че не съблюдава решението на 44-ото Народно заседание, в което се споделя, че не могат да бъдат правени капиталови разноски за над 1 450 000 000 лв. без експлицитното решение на Народното събрание.
 
Според Костадин Костадинов машините не дават отговор на условията на Българската войска. По думите му България може да закупи по-добри френски или немски машини за същата сума. В отговор на това министъра на защитата съобщи от парламентарната естрада, че планът за закупуване на бойните машини е резултат от работата на голям брой министри и специалисти в Министерството на защитата през годините.
 
Тагарев изясни, че машините, които ще закупи България, са постъпили за първи път в американските сухопътни войски през 2017 година. По думите на министъра " Терем " ще сътвори специфичен център за ремонт на машините. В дълготраен проект от МО плануват основаването на районен център за ремонт на бронетранспортьори " Страйкър ".
 
Председателят на Комисията по защита Христо Гаджев съобщи, че планът е бил занимателен от служебните държавни управления през 2021 година. По време на кабинетите на Гълъб Донев тогавашният министър на защитата Димитър Стоянов е изпратил питане до 13 компании  за изпращане на предложения за закупуване на машините. Въпреки това обаче - България е изпратила питане до Държавния департамент на Съединени американски щати за закупуване на машините вид " Страйкър ", която е предложила най-ниски цени.
 
Източник: Фокус
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР