Българската държава ще участва в проекта АЕЦ Белене“ след приключване

...
Българската държава ще участва в проекта АЕЦ Белене“ след приключване
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Държавата ще участва в проекта АЕЦ...

Българската страна ще взе участие в плана АЕЦ „ Белене “ след привършване на всички процедури и когато забележим обвързващите предложения на вложителите. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Ние, българските жители сме притежатели на два нови съветски реактора, ние сме ги платили на 6.12.2016 година на база решение на Арбитражен съд по дело, което България загуби “, уточни тя пред Българска национална телевизия.

Министърът добави, че анализите демонстрират изрично, че след 2030 година ще има нужда от нови базови мощности, които не генерират излъчвания и не замърсяват въздуха, тъй като това са трендовете. „ Нашите въглищни централи обаче остават съществена базова мощ за българската енергетика “, безапелационна е Петкова.

На въпрос дали има заплаха поради земетръсна зона на територията на централата, което е един от главните причини против плана АЕЦ " Белене ", министърът се аргументира с изводите от отчет на Международната атомна организация (МАЕ) след направени стрес проби и изследвания: „ Проектът, както и оборудването, дават отговор на най-високите условия на МАЕ, реакторите са избрани от потомство 3+ “. Петкова изясни, че през 2007 година срокът за нотификация като нов план на АЕЦ " Белене " е лишил времето от 23 февруари до 7 декември. „ Така че, има ясни периоди, които са избрани в европейския правилник “, добави министърът.

„ Криза с електроснабдяването няма. Има положения, в които избрани мощности излизат от системата и тогава се задейства така наречен леден запас “, разгласи Теменужка Петкова във връзка активирането на мощностите на Топлоелектрическа централа Варна.

Министърът разяснява и терзанията на българския бизнес по отношение на повишението цената на тока на свободния енергиен пазар:„ Имаме доста добър разговор с българския бизнес. Направихме среща с присъединяване на ръководителя на КЕВР, на БЕХ, на всички сдружения от държавната енергетика, с цел да изясним генезиса на повода цената на електрическа енергия на свободния пазар да доближи тези равнища. КЕВР прави инспекция и се надяваме скоро да има изясненост във връзка с цената “.

Енергийният министър съобщи, че публично писмо от " Газпром " за прекосяването на " Южен поток " през България няма, само че има публично прессъобщение по тематиката. „ Българското държавно управление е постъпило доста далновидно в обстановката с актуализацията на нашата енергийна тактика. Сега ни следва да си напишем домашното и тогава да осъществяваме задачите си. Още малко самообладание “, сподели още Теменужка Петкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР