Българската държава се гордее с много велики успехи и моменти

...
Българската държава се гордее с много велики успехи и моменти
Коментари Харесай

Урок по история: Ето колко императори са загинали от българска ръка

Българската страна се гордее с доста велики триумфи и моменти в славната си история. Днес ще се концентрираме по-конкретно върху случаите, в които императорите са ставали жертва на българската военна мощност. Научете какъв брой такива случаи има в нашата история.

Колко императори са намерили гибелта в конфликт с България

1.Никифор I Геник – 25-26 юли 811

Първият случай, който всеки българин познава. Това е една от най-великите ни победи – тази при Битката при Върбишкия проход. Тогава хан Крум съумява да се оправи с ромейската войска и да убие императора. Това се случва откакто Никифор I Геник съумява да навлезе гладко на територията на България. Да опожари столицата ни Плиска и да прибере държавното богатство.

Това слага хан Крум в ситуцаията, която би трябвало да работи на правила “всички или нищо ”. Византийската армия счита, че си е свършила работата и се прибира към Константинопол. Най-прекият път за това е през Върбишкия проход. Грешката, която прави Никифор е, че остава да пренощува още при започване на прохода.

Ромейската армия не взема нужните защитни ограничения, защото разчита на своята бройка за отбрана. Но попадайки в теснината на Върбишкия проход – тази тяхна многочисленост се обръща против тях. Хан Крум активизира всеки, който може да носи оръжие – в това число и дамите. Наема част от северните от България племена, които да добавят изчезналите бройки.

Как българите печелят Битката при Върбишкия проход

Хан Крум блокира всички вероятни изходи от него. Преславската и Драгоевската планина служат за бариери надлежно от западна и източна остаряла, Голяма Камчия протича в теснината. По това време, тя служи за естествена бариера пред преминаващите ромейски войски. Освен това българите затварят входа и изхода на прохода. По този метод, ромейските войски попадат в теснотията на прохода.

В един самобитен капан, от който няма изхода. Тогава българите нанасят своя пагубен удар, за който се приказва доста години по-късно. Това е една вторият случай в историята на империята, при който императорът умира. Това слага България като водещ фактор на полуострова.

2.Балдуин Фландърски

Това е вторият император, който погива от българска ръка. Той бива покорен след борбата при Одрин на 14 април 1205 година. Тогава Калоян повтаря подвига на Крум. Този път вместо против ромеи, той се изправя против непобедимите кръстоносци. Тяхната тежка кавалерия се е считала за непобедима и никоя войска не е устоявала на нейния разрушаващ удар.

Калоян съумява да употребява тяхната мощ против тях. Високомерието за тяхната непобедимост + потреблението на подобаващ терен, при който те не могат да развият своето нахлуване са основни за триумфа му против рицарите.

Българите съумява даже да плени императора на Латинската империя – Балдуин Фландърски. Той е заточен в по-късно наречената на негово име кула. Смята се, че умира през идната 1205 година. Около неговата гибел има доста разногласия, само че има 2 съществени хипотези:

Лансираната от западните историографи версия, че отхвърля възприятията на Анна Куманката(съпругата на Калоян). Тя го набеждава за готвен преврат против Калоян и българският държател подрежда да бъде погубен. Балдуин в действителност е готвил прелом и Калоян схваща за него и подрежда за неговата гибелта.

Първата версия се пробва за показа Балдуин в оптимално позитивна светлина, само че няма съответни доказателства за нейната правота. Така или другояче, Балдуин явно е имал някакво присъединяване в подривни дейности против Калоян и заради тази причина бива осъден със гибел.

Инфо: blitz.bg

 

 

Тагове: история България Никифор I Геник Балдуин Фландърски императори
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР