Българската държава работи активно за включването на Коридор №8 в

...
Българската държава работи активно за включването на Коридор №8 в
Коментари Харесай

Транспортният министър: Трябват 15 млрд. лв. за модернизация на 835 км жп линии

Българската страна работи интензивно за включването на Коридор №8 в предпочитаната европейска транспортна мрежа. Направлението София – Скопие – Дурас – Тирана би трябвало да бъде несъмнено като част от европейския кулоар „ Западни Балкани “. Това стана ясно от изявлението на вицепремиера по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев на съвещание на европейските министри по превоз в Прага.

Според него построяването на стратегическа връзка сред инфраструктурната ос Север – Юг, което е подкрепено от самодейността „ Три морета “, и Коридор 8, е от значимо значение за района сред Черно и Адриатическо море.

Основни тематики на полемиките сред министрите бяха развиването на високоскоростните жп линии, интернационалната съгласуваност и провокациите пред европейския железопътен превоз.

Вицепремиерът Алексиев уточни, че липсва обезпечено финансиране на разширението на Трансевропейската транспортна мрежа.

„ Очакванията ни са до края на 2030 година да бъдат осъвременени близо 835 км жп линии от главната жп мрежа, което съставлява едвам 47,7% от цялата ѝ линейна дължина на територията на България. Необходимите вложения единствено за главната мрежа, без поддръжката ѝ, са над 15 милиарда лева Този запас надалеч надвишава финансирането за железопътна инфраструктура от европейските фондове за интервала до 2027 година и на процедура е непостижим за националния бюджет “, разясни той.

В рамките на разискванията за въздействието на енергийната рецесия в железопътния превоз, Христо Алексиев показа националните ограничения, които са подхванати. Те обгръщат компенсиране от страна на страната на жп превозвачите, посредством търговците на ел. енергия; понижаване на софтуерните разноски и на инфраструктурните такси с 50%.

По време на форума в Прага, вицепремиерът Христо Алексиев организира среща с министъра на инфраструктурата и превоза на Гърция Константинос Караманлис. Основна тематика бе ускоряването на плана за железопътен кулоар „ Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе “. Двамата министри се договориха за скорошна среща на двустранната работна група по този стратегически интермодален план.

Христо Алексиев и Константинос Караманлис бяха безапелационни, че коридорът ще усъвършенства транспортната, икономическа и енергийна съгласуваност освен сред България и Гърция, само че и в целия район. Той ще свързва Егейско с Черно море и Дунав. Коридорът ще обезпечава съгласуваност с плаващия терминал за полутечен газ в Александруполис, в който България има 20% присъединяване. Съоръжението се намира наоколо до значимия енергиен възел Комотини.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР