Българската държава работи активно за включването на Коридор 8 в

...
Българската държава работи активно за включването на Коридор 8 в
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Изграждането на Коридор 8 е въпрос на национална и колективна сигурност

Българската страна работи интензивно за включването на Коридор 8 в предпочитаната европейска транспортна мрежа. Направлението София –Скопие – Тирана – Дуръс би трябвало да бъде несъмнено като част от европейския кулоар „ Западни Балкани “. Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев по време на церемонията, с която беше маркирано началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор 8, сектор Куманово – Беляковце – Крива Паланка.
Прочетете още
Премиерът изрази убеденост, че тематиката за построяването на коридора е предпочитана както за нашата страна, по този начин и за всички страни по протежението на трасето, което се явява значим информационен канал и основна връзка сред жителите и бизнеса от България, Северна Македония и Албания.

Министър-председателят Гълъб Донев уточни, че железопътният план, който е един от многото измерения на Коридор 8, може да има огромна добавена стойност за развиването на целия район. Нещо повече – съгласно премиера Донев ускореното създаване на Коридор 8, свързващ три страни съдружници в НАТО, е въпрос на национална и групова сигурност. Министър-председателят посочи, че последствията от войната в Украйна са разкрили за следващ път едно от най-уязвимите места на нашия район, а точно – неразвитата и дори изчезнала инфраструктура. Донев напомни, че заради неналичието на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура, нашите страни са принудени да търсят различни пътища за доставки, минаващи през трети страни, което в допълнение покачва цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем.

„ В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да осигурим директни пътища за доставки “, безапелационен беше министър-председателят Гълъб Донев.  В този подтекст той подчертава върху идното подписване на съглашение сред газопреносните оператори на Република България и на Република Северна Македония за междусистемно свързване за точката Кюстендил-Жидилово. Това съгласно българския министър председател ще обезпечи диверсификацията и повишението на сигурността на доставките на природен газ за Северна Македония и ще способства за задълбочаване на съдействието ни в енергийната сфера.

В рамките на изявлението си министър председателят Гълъб Донев обърна внимание и на равнището на стокообмен сред България и Република Северна Македония, което за първи път в двустранните ни връзки се чака да доближи в края на годината близо 1 милиарда евро. „ Представете си какъв би бил резултатът, в случай че сред България и Северна Македония имаше развита инфраструктура “, означи министър-председателят, като добави, че сходни позитивни вероятности биха се основали и за Албания при по-добра съгласуваност.

Премиерът Гълъб Донев уточни още, че днешното събитие край Куманово е образец, който двете страни би трябвало да следват в бъдеще. По думите му е значимо да бъде отговорено на упованията на бизнеса и на жителите за по-добра връзка посредством създаване на стратегическите планове във всички измерения на Коридор 8, значително място от които заема железопътната връзка София-Скопие.

В отговор на въпрос на публицист от Република Северна Македония министър-председателят Гълъб Донев прикани да бъдат открити допирните точки сред хората от двете страни на границата, без значение че от време на време политици изкривяват дневния ред на обществата в България и Северна Македония. „ Политическото опълчване и вкарване в несъгласия би трябвало да бъдат прекратени “, съобщи Донев и уточни, че издигането на стени, които пречат на хората да бъдат съпричастни един към различен, не е в дневния ред на жителите. По тематиката за вписването  на българите в Конституцията на Република Северна Македония министър председателят Донев напомни, че това е стихотворец ангажимент освен към България, само че и към всички останали страни членки на Европейски Съюз. Българският министър-председател означи, че участието в Европейски Съюз е дълъг и комплициран развой, само че резултатът е по-добър живот за жителите на страната, която става член на европейското семейство.

В отговор на въпрос от представител на българските медии във връзка идното разкриване на клуб в Благоевград, министър председателят Гълъб Донев съобщи, че става дума за организация, която не е записана по законите в България и има съмнителни послания. Министър-председателят уточни, че в страната ни се съблюдава правото за свободно сдружаване, само че добави също по този начин, че ще се следи дали този клуб застъпва хрумвания, които опонират на законите в България. Премиерът Гълъб Донев беше безапелационен, че държавните институции могат да подсигуряват действително културно съдействие.

В рамките на визитата си в Република Северна Македония министър председателят Гълъб Донев организира и двустранна среща с сътрудника си Димитър Ковачевски, на която бяха разисквани тематики от съвместен интерес.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР