Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин

...
Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин
Коментари Харесай

Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Българската страна няма желание, по какъвто и да било метод да взе участие в придобиването, отчасти или напълно, в стартиралата и неприключила договорка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България, сподели министърът на финансите Владислав Горанов на съвещание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ. Днес Горанов замести премиера Бойко Борисов, който депутатите желаеха да разпитат по договорката.

„ Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя “, уточни той.

„ В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че присъединяване на страната е нецелесъобразно, не бихме взели участие в такава договорка “, съобщи финансовият министър.

„ Имаме задоволително механизми от позиция на законодателното ниво, по тази причина не е належащо българската страна да придобива и има активи на сдружението по тази договорка “, изясни Владислав Горанов.

„ Дали договорката ще се осъществя или не, е отвън регулаторните функционалности на страната. Нямаме желание като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни връзки “, сподели още министърът.

Председателят на комисията депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев съобщи, че е очаквал министър председателят Бойко Борисов да пристигна и да даде отговори на огромна част от въпросите, които стоят пред Комисията.

„ Изпратили сме писмо до чешката страна за това какви са били условията към купувачите на ЧЕЗ “. Изпратил съм писма до службите да бъде разширена информацията по отношение на участниците и финансирането на договорката, в това число и по линията на партньорските служби “, изясни Жельо Бойчев.

Той посочи, че в писмо до Комисията министър председателят Бойко Борисов декларира: „ Не мога да разясня елементи по договорката за ЧЕЗ, тъй като изказванията ми биха могли да окажат въздействие на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ против България.

На съвещанието депутатите ще осведомят основният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР