Българската държава няма да търпи насилие над българите в Северна

...
Българската държава няма да търпи насилие над българите в Северна
Коментари Харесай

Радев: България няма да търпи насилие над македонските българи и над своите граждани - Политика

Българската страна няма да търпи принуждение над българите в Северна Македония и над своите жители и ще употребява всички национални и интернационалните принадлежности за отбрана на техните права.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща на " Дондуков " 2 с Христиан Пендиков, който бе атакуван в Охрид поради намерено отстояваната си българска еднаквост.

България е уведомила своите интернационалните сътрудници за " следващата антибългарска акция в Северна Македония, която ескалира през последните дни ", оповестяват от пресцентъра на президентството.

Институциите в Северна Македония би трябвало да потвърдят с каузи, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия ненавист към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието против македонските българи и български жители, като отговорните за тях бъдат разкрити и дейно осъдени, съобщи президентът.

Отношението на Северна Македония към закононарушенията от ненавист против македонските българи е от основно значение освен за двустранните връзки, само че и за европейската вероятност на страната, сподели още президентът.

Румен Радев подчертава, че " България ще следи за дейностите на институциите в Северна Македония за гарантиране на живота и здравето на своите жители, които макар систематичните репресии, не престават да отстояват своята българска национална еднаквост. "

Вписването на българите в конституцията на Северна Македония е залог за нейната европейска вероятност, както и действителното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и осъществяване на двустранния контракт за добросъседство, уточни още президентът.

Президентът поздрави майката на Христиан Пендиков " за това, че е отгледала заслужен наследник, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР