Българската държава няма 20 млрд. лв., които да инвестира в

...
Българската държава няма 20 млрд. лв., които да инвестира в
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: България няма 20 млрд. лв. за инвестиция в АЕЦ Белене

Българската страна няма 20 милиарда лева, които да влага в плана АЕЦ " Белене ".
Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на конференция, на която показа целите на държавното управление в региона на енергетиката, съобщи кореспондент на Actualno.com.
" Българската страна не би трябвало да се ангажира с даване на държавна гаранция и подписване на дълготрайни контракти. Този план би трябвало да се осъществя на пазарен принцип ", разяснява Петкова бъдещето на " Белене ".
Тябва да имаме ясна визия във връзка с това по какъв начин да се употребява оборудването за АЕЦ " Белене ". По този план ние нямаме пове право на неточности, безапелационна бе Петкова. Знаете, че имаме контракт с Българската академия на науките (БАН), откъдето би трябвало да създадат разбор за оборудването на " Белене ". Втората част от разбора на учените е обвързвана с главните направления на енергийната тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 година, сподели енергийният министър.
Изключително значимо за нашата енергетика е да създадем по този начин, че да удължим живота на пети и шести енергоблок на АЕЦ " Козлодуй ". Предстои да бъдат осъществени проби във връзка с увеличение на мощността на шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", разгласи Петкова.
По думите й бранш " Енергетика " е финансово постоянен.

През 2012 година ние извършихме поредност от инспекции в НЕК и една от инспекциите беше обвързвана с " Цанков камък ". Налице са поредност от забавяния, свързани с този план, а всичко това го оскъпява в допълнение, съобщи Петкова. Прокуратурата е тази, която ще каже кои са виновните лица. Това, което беше открито тогава, е, че почти 200 млн. са разноските за този план, които са осъществени без социална поръчка. НЕК влага към половин милиард в този план, само че целият негатив от него се поема от НЕК, разясни енергийният министър.
Няма заплаха за хората във връзка с язовир " Цанков камък ", безапелационна бе Теменужка Петкова.

Друг значим приоритет за нас ще бъде работата на горивните съоръжения, като ние ще се съобразим с правилник на Европейски Съюз, който постанова доста по-сериозни условия за работа на тези съоръжения, уточни Петкова.
Правителството, а и всички политически партии, се обединихме към това да се получи деругация (отклонение - бел. ред.) във връзка с горивните съоръжения, която да бъде безсрочна. Всяка една от тези централи би трябвало да потвърди, че прави всичко належащо, с цел да може Европейската комисия да реши да ни даде тази безсрочна деругация, стана ясно още от думите на енергийния министър.
Сподели с товите другари
Очаквайте детайлности!

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР