Българската държава не подкрепя Общобългарския събор, който предстои на 16

...
Българската държава не подкрепя Общобългарския събор, който предстои на 16
Коментари Харесай

Държавата не подкрепи общобългарски събор в Украйна, но организаторите вдигат паметник на хан Кубрат

Българската страна не поддържа Общобългарския събор, който следва на 16 и 17 септември край могилата на хан Кубрат в днешна Украйна. Това се декларира в декларация на Международния комитет, който провежда събитието. Въпреки това съборът ще се състои. Организаторите акцентират, че зад самодейността не стоят политически ползи.
Общобългарският събор в село Мала Перешчепина в Украйна е ориентиран само към духовната и културната памет на българите, съобщи Румен Спасов, ръководител на Международния предприемчив комитет.
" Нашата самодейност и старания нямат нито политически, нито националистически темперамент и подбуди. С почитта си към великия български хан Кубрат, чийто гроб се намира на украинска земя през днешния ден, и към делата на неговите петима синове - Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек, подчертаваме културната символика и дълбоката историческа връзка на актуалните българи и украинци с доста нации на модерна Европа. Нашата самодейност среща цялостно схващане, утвърждение и поддръжка от регионалното, районното и селското управление на Полтава, Нови Санжар и Мала Перешчепина. Засега не получаваме предстоящата поддръжка от българските държавни управляващи ", сподели Спасов.
Организаторите прецизираха, че Великобългарският събор е подсилен от над 50 общини и от Държавната организация за българите в чужбина. В събора ще се включат разнообразни фолклорни групи, рок група " Епизод " и певицата Поли Паскова. Според нея е пристигнало време да се обединим и това е една от аргументите да взе участие в събора, съобщи OFFNews.
Лице на Общобългарския събор в Украйна е боксьорът и кандидат за международната купа Кубрат Пулев.
Междувременно родолюбци от целия свят не престават да вършат дарения за доизграждане на Мемориалния комплекс на Кубрат в Полтава. Председателят на фондация " Въздигане " Ивелин Михайлов, подкрепил и построяването на паметника на Алцек в Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъде построен в Мемориалния комплекс в Полтава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР