Българската държава не е ощетена от ценообразуването по споразумението между

...
Българската държава не е ощетена от ценообразуването по споразумението между
Коментари Харесай

Енергийният министър не вижда проблем с договора за доставка на газ през Турция

Българската страна не е ощетена от ценообразуването по съглашението сред „ Булгаргаз “ и турската „ Боташ “, само че въпреки всичко ще се търсят способи то да бъде предоговорено. Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев по време на чуване в Народното събрание през днешния ден.

Изслушването беше поискано от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, откакто в няколко медии се появи информация, че контрактувания по времето на служебния енергиен министър Росен Христов дълготраен контракт за капацитет засяга публичния интерес, не е в интерес на българската страна и се употребява за заслон за доставката на съветски газ у нас през инфраструктурата на южната ни съседка.

Обвързващите ни задължения в съглашението сред „ Булгаргаз “ и турската държавна енергийна компания „ Боташ “ не са малко, само че има и независимост – точно в нея се надяваме да реализираме по-добри условия по време на договарянето сега с турската компания “, сподели Радев пред депутатите, представен от Българска телеграфна агенция.

Енергийното министерство към този момент стартира цялостна инспекция на целия развой по сключването на контракта, който беше подписан при започване на тази година от служебното държавно управление на Румен Радев и беше определяно като „ основно “ за енергийната ни сигурност.

Днес пред депутатите Радев още веднъж акцентира, че подписаният документ е съглашение, в границите на което текат договаряния и контрактуваните клаузи имат опция да се усъвършенстват и предоговорят. Споразумението е с гриф, който го пази от изнасяне на информация.

Министър Радев добави, че цената, по която „ Булгаргаз “ ще купува природен газ по това съглашение, е тази, която българската компания контракти с доставчика. Енергийният министър разясни, че първото заплащане по съглашението става на терминала в Турция и това е контрактуваната сред „ Булгаргаз “ и съответния снабдител цена. Впоследствие има прекачване на тези количества природен газ на входна точка „ Странджа “, където се довършва заплащането с такса. Министърът обаче не разяснява размера ѝ

Това е моделът. При него няма ощетяване на интереса “, съобщи Радев.

По думите му " Булгаргаз " има и явен надзор на произхода на природния газ посредством документите, които непосредствено получава от търговеца, от който купува синьото гориво, а не от " Боташ ".

Със съглашението сред „ Булгаргаз “ и турската държавна енергийна компания „ Боташ “ се обезпечава достъп на българския публичен снабдител до турската инфраструктура за интервала 1 януари 2023 година – 31 декември 2035 година, уточни министърът на енергетиката.

Той посочи, че съглашението е и за покупко-продажба на природен газ. Според него евентуално има опция за предоговаряне, макар че съглашението е правнообвързващо. То даже към този момент е произвело резултат, посредством доставки на природен газ през април тази година. Въпреки това Министерството на енергетиката ще се опита да преразгледа и предоговори клаузи от него. Условията за преустановяване на контракта с „ Боташ “ са тежки, разяснява още министър Радев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР