Българската държава може и да блокира най-богатия чех Петр Келнер

...
Българската държава може и да блокира най-богатия чех Петр Келнер
Коментари Харесай

Петр Келнер взима bTV


Българската страна може и да блокира най-богатия чех Петр Келнер да купи "Нова телевизия " през предходната година, само че той най-вероятно ще е новият притежател на другата огромна медийна компания на локалния пазар - bTV Media Group. Преговорите сред него и притежателя на bTV - американската компания CME, са на заключителен стадий. Официалното оповестяване на договорката се чака до дни, написа „ Капитал “.

PPF - фондът, следен от Петр Келнер, се чака да придобие контрола върху цялата група CME, която с изключение на bTV има едни от най-големите малките екрани (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири страни - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Това е финалът на договаряния, които продължаваха в друга форма през последната година. Освен Келнер към съдебномедицинска експертиза на първичния стадий демонстрираше интерес и американската компания Discovery, известна с едноименните телевизионни канали. В началото на договарянията PPF участваше в консорциум с United Group - компания, която има телеком оператори, тв снабдители и канали на територията на някогашна Югославия. United Group е един от двамата финалисти в договорката за БТК, която се случва по едно и също време с тази за CME. Според източници на "Капитал " първичната спогодба при взаимните договаряния за телевизионната компания е била след покупката каналите в другите страни да се разпределят сред сътрудниците, като bTV и тези в Чехия и Словакия останат за Келнер.

В последна сметка в покупката на CME обаче публично в този момент взе участие единствено PPF. Вероятно компанията ще резервира малките екрани на тези пазари, на които има и различен бизнес - България (Келнер закупи "Теленор - България "), Чехия и Словакия, а за другите - Румъния и Словения, ще търси след време купувачи. В "БТВ медиа груп " като миноритарен притежател взе участие с 6% и рекламният и медиен съветник Красимир Гергов. Пред "Капитал " той сподели, че все още няма какво да разяснява, само че не отхвърли договорката с PPF. Гергов добави още, че не има намерение да се разделя с миноритарния си дял в bTV и да го продава.

След като през първата половина на годината облагата на bTV Media Group непрекъснато нарастваше, през третото тримесечие сдружението регистрира двуцифрен спад. Приходите постепенно се усилват, само че откакто се сметнат валутните промени през интервала. Това излиза наяве от оповестения доклад на CME.

За продажбата на един от двата най-влиятелни телевизионни канала в България - bTV, се приказва най-малко от година и половина. Очакванията, че това ще се случи до края на 2019 година, се ускориха, когато в края на март притежателят на канала, американската CME, разгласи публично, че стартира развой по ревизиране на "алтернативи за бизнеса ", в това число цялостна или частична продажба на групата, или обединение. Тогава от компанията разясниха, че не са сигурни, че изследването ще докара до договорка, както и че няма избрани периоди за процеса.

Най-големият акционер в CME e американският телеком колос AT&T. Той закупи акциите в компанията след сливането си с Time Warner, което стартира през 2016 година, само че поради регулаторни усложнения се случи дейно относително скоро. AT&T има 64% от елементарните акции на CME, само че действително управлява 75% от компанията.

Според обява в Reuters и чешкия уебсайт Hlidacipes AT&T чака цена към 47 милиарда крони (2 милиарда долара) за CME. Тук доста евентуално става въпрос за оценка, без да са приспаднати задълженията. От PPF отхвърлят да разясняват, представени от организацията. Като обществена компания съдебномедицинска експертиза на стадия също се въздържа от публични изказвания.

Това е вторият опит на Петр Келнер да купи огромен ефирен канал в България. В началото на предходната година шведската MTG публично разгласи, че продава медийния си бизнес в България на Петр Келнер. Това се случи съвсем по едно и също време със сключването на договорка сред фонда му PPF и норвежкия телеком Telenor за продажба на интервенциите му в Централна и Източна Европа, което включва пазарите в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно обаче - през юли, Комисия за защита на конкуренцията спря договорката за продажбата на "Нова " на PPF. Като мотив за това комисията уточни, че забележителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Комисия за защита на конкуренцията в никакъв случай до тогава не беше блокирала сходна договорка, а причините й бяха неуместни - в резюме, че "Нова броудкастинг груп " има огромен пазарен дял. Иначе казано, комисията тогава направи доста бърза и ефикасна проява, че никой няма да купи медийната група без утвърждението на властта. По-късно стана известно, че в интервала, в който Комисия за защита на конкуренцията e събирала данни за договорката, на Келнер е бил препоръчан локален сътрудник, а точно Кирил Домусчиев. Чешкият предприемач е отказал съдействие с него и броени дни по-късно Комисия за защита на конкуренцията е спряла договорката.

Няколко месеца по-късно - през февруари 2019 година, "Адванс медиа груп " на братята Кирил и Георги Домусчиеви купи сдружението "Нова броудкастинг груп ", притежател на "Нова телевизия ". Стойността на договорката беше същата - 185 млн. евро. А Комисия за защита на конкуренцията беше бърза и благосклонна.

Сега покупката за bTV не предстои на утвърждение от българския антимонополен регулатор. Келнер придобива непозната компания с бизнеси на няколко европейски пазара и договорката ще бъде прегледана в европейската основна дирекция "Конкуренция ". Българската Комисия за защита на конкуренцията евентуално ще би трябвало да даде мнение, само че ново блокиране на договорката ще е невероятно, без да има в действителност съществени причини.

Защо Келнер толкоз доста желае телевизия

Възможните пояснения са две. Телекомуникационните компании по целия свят търсят синергия с снабдители на наличие. Идеята е, че телекомите не желаят да останат единствено с кабели и антени, а избират да оферират по едно и също време съгласуваност и наличието, което идва по него. Важността на тази синергия ще се усилва с въвеждането в употреба на 5G мрежите. Новият стандарт разрешава доста по-бързо предаване на огромни пакети от данни и надлежно се чака медийното наличие - филми, музика и прочие, да се популяризира най-вече в тази среда. Този тренд да вземем за пример е и повода AT&T да придобие Time Warner и надлежно CME. Американската компания обаче няма телеком бизнес в Централна и Източна Европа, надлежно нямаше благоприятни условия за синергия и търсеше настойчиво покупател.

В този сюжет Келнер се вписва добре. С предстоящата договорка той ще има благоприятни условия за синергия сред своите телеком компании и малките екрани на съдебномедицинска експертиза на три пазара - в България, Чехия и Словакия. Една от вероятните цели на PPF е те да сглобят комбинацията сред телекоми и наличие в няколко страни от Източна Европа и по-късно да търсят покупател за готовия пакет. Той има опция да включи в него още Сърбия и Черна гора, където обаче на стадия няма малките екрани. Тук възможен предстоящ притежател може да се види в United Group.

Пакетната договорка на Келнер е добра за бъдещето на bTV от позиция на свободата на медиите. Тя допуска, че главният интерес към каналите на българската медийна група ще бъде те да имат добър рейтинг, а не наличието им да бъде сложено в услуга на ръководещите. В момента малкия екран е един от дребното останали острови на свободна публицистика и завладяването му би било еднакво на съвсем цялостно осведомително затъмнение.

Рискове обаче има. bTV ще стане част от група, която има и други бизнеси, което значи, че ще би трябвало да ръководи деликатно евентуалните спорове на ползи. Освен това телекомуникационните компании са мощно контролирани от страната и това може да бъде употребявано като инструмент за напън против малкия екран. Предвид мащаба на чешкия предприемач обаче, както и въздействието на bTV, това няма да бъде толкоз лесна игра за привикналите на категорично послушание български политици. Най-големият риск е от последваща препродажба - към български олигарх или сътрудник в Русия или Китай, където Келнер е правил покупко-продажби.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР