Българската държава е сезирала редица институции на Европейския съюз заради

...
Българската държава е сезирала редица институции на Европейския съюз заради
Коментари Харесай

София е сезирала ЕС за репресии на Скопие над македонските българи

Българската страна е сезирала редица институции на Европейския съюз поради " репресивно законодателство " в Северна Македония във връзка с българския етнос в страната. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков пред " България он еър ".

Гостуването му в малкия екран беше във връзка признатите преди дни промени в Закона за сдруженията и фондациите в западната ни съседка, вследствие на които от локалните регистри бяха заличени имената на два български клуба - " Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид. Въпреки уверенията, които България е получила, измененията във въпросния закон не са били съгласувани от РСМ с Венецианската комисия.

" Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно и както ни бяха дали обещание, то нямаше да се стигне до приемането на това законодателство. Това, че беше признато по този начин, бързо докара и до следващи дейности, които са следните: от над 17 000 регистрирани организации в РСМ първите две, с които основаната комисия се захвана, бяха българските две организации ", сподели Милков в ефира на " България он еър ".

Външният министър изрази разбиране, че законът е ориентиран извънредно и единствено против клубовете на локалните македонски българи.

" Това е репресивно законодателство, което има съответен получател и съответна цел ", добави Милков и моли българите в Северна Македония да не се опасяват и да подават сигнали за нередности както до управляващите в Скопие, по този начин и до интернационалните институции.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР