Българската държава е длъжна да защитава правата на всеки, който

...
Българската държава е длъжна да защитава правата на всеки, който
Коментари Харесай

БСП: Призоваваме парламента да гласува обща декларация срещу агресията в РСМ към български граждани

Българската страна е длъжна да пази правата на всеки, който се самоопределя като български жител или има българско самосъзнаниеТова съобщи от трибуната на Народно събрание в декларация от името на „ Българска социалистическа партия за България “  зам.-председателят на парламентарната група Иван Ченчев:
Уважаеми господин ръководител, уважаеми народни представители, уважаеми български жители,
За страдание, през вчерашния ден влязохме в ролята на регистратори на следващото закононарушение от ненавист, осъществено в Република Северна Македония, по отношение на български жител. Престъпление от ненавист, за което ние, като страна, като общество, неведнъж предупреждавахме – защото не е за първи път, само че се надяваме да е за финален. В Струга пребиха съпредседателя на българско съдружие Бекир Кадриески. Пребиха човек, който няма български паспорт, само че има българско съзнание. Пребиха човек, единствено тъй като се е определил като българин. Грозно, брутално, заплашиха неговия живот. Впрочем, същото се случи и на 19 февруари, когато пребиха различен ръководител на българско съдружие в РСМ – Християн Пендиков. И следствие досега за това грозно действие няма, защото към края на март месец, македонският съд отсрочи делото. Слава богу, Християн Пендиков е добре след лекуване в България.
Каква е хронологията, обаче, защото Народното събрание одобри декларация на 2 февруари 2023 година и във връзка със случая на Христиан Пендиков. На 1 август 2017 година беше подписан Договор за добросъседство. Дали се съблюдава, каква е фактологията? Още 2020 година българската страна, в лицето на Министерство на външните работи, уточни ясно, в документ, кои текстове от контракта се нарушават – отклоняване от формулите за историята и езика, застой в работата на историческата комисия, език на омразата, спънки пред българския бизнес в РСМ, поддръжка за искания за признание на македонско малцинство в българската страна. Всичко това на гърба на България.
И с цел да не сме единствено регистратори, да не влизаме в ролята на статистици на това, което се случва, и с цел да не позволяваме повече нарушение на правата на хора, освен с българско поданство, само че и с българско съзнание, в РСМ, предлагаме нещо, което Българска социалистическа партия, като виновна партия, която мисли държавнически, предложи и преди към 3 седмици – точно декларация, която да бъде призната от цялото Народно събрание. За да покажем и да заявим ясно, че изрично осъждаме сходни случаи и реагираме остро на тях.
Декларацията гласи, че по отношение на продължаващите антибългарски прояви и изявления в РМС, Народно събрание на Република България, като удостоверява декларацията на Народно събрание от 02.02.2023 година, декларира:
Категорично отхвърля отправените от президента и министър-председателя на РМС внушения за нападателна политика на България към РСМ.Оценява тези изказвания като следващата антибългарска ескалация в антибългарската акция, провеждани години наред в страната.Призовава управляващите в РМС да прекратят неотложно всички форми и проявления на езика на омразата и да влагат старания в създаване на добросъседство и съдействие, заложени в контракта на двете страни от 2017 г.Отхвърля продължаващото отказване и омаловажаване на съществуващите проблеми с правата и сигурността на българите в РМС.Оценява като неприемливо основаването на по този начин наречените “черни описи ” за недопускане в РМС български жители, политици, народни представители и членове на Екологичен потенциал.Настоява институциите в РМС да се върнат към осъществяването на уговорките в преговорната рамка, признато като основен детайл от Европейски Съюз е вписването на българите в конституцията на страната.Уважаеми господин ръководител, апелирам Ви за гласоподаване на този текст на проектодекларацията, която да одобри Народното събрание, с цел да покажем, че ние, като страна, ние, като общество, като български парламент, като най-висшия законодателен орган, ще защитим правата на всеки един, който се самоопределя като български жител или човек с българско съзнание, без значение в коя страна се намира на земното кълбо. Мисля, че това е почтено. Мисля, че всеки един човек, който се е родил на тази земя и желае да се усеща българин или да има български документи в себе си, заслужава да бъде защитаван от българската страна и да се отнасят към него почтено, по този начин като заслужава всеки различен български жител. Затова Ви апелирам, да подложим на гласоподаване тази декларация, която преди малко изчетох.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР