Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща

...
Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща
Коментари Харесай

Президентът: Държавата да помогне на военната ни индустрия за утвърждаването й на чуждите пазари

Българската страна да поддържа отбранителната промишленост посредством основаване на подобаваща институционална среда и условия за реализацията на нейната продукция на интернационалните пазари. За това прикани президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при  откриването на 14-ата профилирана интернационална галерия за отбранителна техника „ Хемус – 2020 “. Тази година се навършват 25 години от основаването на интернационалното ревю, в което вземат участие 80 изложители от 18 страни.

Държавният глава акцентира, че отбранителната промишленост е профилиран бранш от стопанската система, който освен обезпечава трудова претовареност и доходи в бюджета, а сплотява производства с висока добавена стойност и е мотор за развиването на интернационалното партньорство в областта на защитата. „ Очаквам, че Министерството на защитата, след дълги години на финансови ограничавания, ще се обръща от ден на ден към родната отбранителна промишленост и то освен за доставка на муниции и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки “, уточни президентът.

По думите на президента, разширеното присъединяване на българските институти, звена и организации в региона на защитата в интернационалното ревю не е единствено проява на качества, само че и доказателство, че страната ни може да бъде още по-успешна в потребление на опциите, предоставяни от Европейския фонд за защита и във водещи европейски планове в региона на сигурността и защитата.

Румен Радев акцентира, че през годините интернационалната галерия „ Хемус “ се е утвърдила като сполучлив конгрес – пресечна точка на ползите на бизнес субекти, държавни, неправителствени и научни организации, което дава отлични благоприятни условия за развиване на ползотворни контакти, обмяна на познания, опит и нови технологии и създаване на дейно партньорство. „ Вярвам, че и тази година българската отбранителна промишленост ще показа нови артикули с високо качество и висока научно-технологична стойност “, съобщи още в словото си при откриването на профилираната галерия президентът.

По-късно по самодейност на президента се организира среща с представители на българската отбранителна промишленост и просвета, в която участваха и вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на стопанската система Лъчезар Борисов и началникът на защитата Емил Ефтимов. Според президента българският военнопромишлен комплекс има и  експертизата, и опциите да бъде действителна част от процеса на рационализация на Въоръжените сили, в случай че договорите за доставки на въоръжение са съпроводени и от съглашения за индустриално съдействие и трансфер на технологии. Представителите на бизнеса приканиха за постоянен разговор с професионалното и политическото управление на Българската войска, на която да бъдат навреме решавани проблемите пред отбранителната промишленост. Продукцията на българския военно-промишлен-комплекс се цени високо в чужбина, предопределена е най-вече за експорт и е извънредно време да получи същото самопризнание и в България, приканиха участниците в срещата. Представителите на бизнеса благодариха на президента за поредната поддръжка и за включването на компании от отбранителната промишленост в икономическите делегации, съпътстващи президента при визитите му в чужбина и приканиха това да се трансформира в процедура и за другите български институции.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР