Българската браншова камара Пътища“ изпрати писмо до председателя на Народното

...
Българската браншова камара Пътища“ изпрати писмо до председателя на Народното
Коментари Харесай

Камара „Пътища“ в писмо до парламента: Забавянето на разплащанията от държавата обрича на фалит стотици фирми

Българската браншова камара „ Пътища “ изпрати писмо до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев във връзка неосигурените средства за разплащане на страната с пътните компании.

Ето цялостния текст на писмото:

ДО НИКОЛА МИНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

гр. София, пл. „ Народно заседание “ №2

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНЧЕВ,

Управителният съвет на Българска Браншова Камара „ ПЪТИЩА “ е извънредно смутен от изнесената в общественото пространство информация, по отношение на неосигурените средства за разплащане на страната с пътните компании. Става ясно, че в актуализацията на бюджет 2022 година не се плануват средства за осъществяване на поетите задължения с Решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник, бр. 32 от 26.04.2022 година. за разплащане на старите отговорности и застраховане на довършването на започнатите поправки по над 270 сектора от Републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна.

Към сегашния миг Агенция „ Пътна инфраструктура “ е разплатила зимното поддържане и единствено 50% от дължимите средства по изпълнените действия.

Сключените съглашения през ноември месец предходната година плануват след 30.06.2022 година, пътните компании да получат правото да потърсят по правосъден път главниците, ведно със законоустановените лихви и да предявят искания за пропуснати изгоди. Подобни дейности ще бъдат подбудени само и единствено от дейностите и бездействията на изпълнителната власт и ще натоварят в допълнение бюджета на страната с разноски в размер на над 150 млн. лева

В същото време, както в първичния вид на бюджета, по този начин и в предлаганата актуализация няма планувани средства за разплащане на построеното и продължение на строителството на основни за развиването на стопанската система на Северна България нови сектори от Автомагистрала „ Хемус “ и по направлението Видин – София. Подобна политика ще обрече на спомагателна деградация и липса на икономическа вероятност цели райони, които и в този момент са най-бедните в целия Европейски съюз.

Ситуацията, в която страната слага пътния отрасъл е необяснима и неприемлива. Последствията от неспазването на Решението на Народното събрание ще докара до преустановяване на ремонтните действия и увеличение на сериозните пътни сектори. Поддържането на републиканската пътна мрежа е от голяма важност за Националната сигурност на Република България. На прага сме на сезона с най-интензивно придвижване по републиканската пътна инфраструктура и в случай че се спре, заради липса на финансиране активността по настоящ ремонт и поддържане, доста пътни сектори ще останат в пагубно положение, което ще бъде причина за ПТП и загуби на човешки животи.

Вече една година ББК „ Пътища “ с писма, срещи и извършени митинги показва и осведоми за сериозните проблеми в бранша. Казусите не се вземат решение и не се вземат съответни решения ограничения. Очакваме да бъде взет под внимание фактът, че през есента към този момент ще бъде късно за въвеждане на пътната инфраструктура в положително експлоатационно положение.

В обстановка на галопираща инфлация, повишаване на строителните материали, високи цени на електрическата енергия и горивата, както и войната, страната освен, че не поддържа един от структуроопределящите браншове, само че и с отхвърлянето в Народното събрание на решението за промени в Закон за обществените поръчки, с които се даваше опция за въвеждане на методика за индексация на цените в строителството, обрича фирмите на декапитализация.

Забавянето на разплащанията от страна на страната води след себе си до фрапантни усложнения в сектора и контрагентите, което обрича на банкрут и неспособност да посрещат своите разноски стотици компании.

Управителният съвет на ББК „ Пътища “, се обръща към Народното събрание и всеки един от народните представители да осъзнаят своя цивилен дълг и да подхващат навременни дейности по решаването на всички проблеми в пътностроителния отрасъл. Апелираме в идната актуализация да бъдат планувани нужните средства за застраховане осъществяването на решението на същото това Народно Събрание. В противоположен случай отговорността за пагубното положение на инфраструктурата на Република България и вливането на стотици български жители в обществената системата ще бъде ваша.

В случай на липса на съответна реакция на поставените проблеми си резервираме правото да предприемем всички позволени от закона да дейности, които да защитят живота и здравето на жителите на нашата Родина!

ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА БРАНШОВА КАМАРА „ ПЪТИЩА “
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР