Българската Болнична Асоциация сериозно се противопоставиха на решението на Здравното

...
Българската Болнична Асоциация сериозно се противопоставиха на решението на Здравното
Коментари Харесай

Българската Болнична Асоциация се обяви против спирането на плановия прием

Българската Болнична Асоциация съществено се опълчиха на решението на Здравното министерство за спирането на плановия банкет.

Решението на здравния министър за прекъсване на плановия банкет и плановите интервенции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от повода за взимането на това решение. От ББА считаме, че няма причини, които да поддържат такава стъпка.

От една страна рискът от заразяване на пациентите в нашите лечебни заведения е редуциран до най-малко, тъй като контролът ни е мощно повишен.

От друга страна, не можем да оставим на назад във времето пациентите, които страдат от десетки други болести и чакат своето лекуване или интервенция. Тази неточност един път към този момент беше позволена при предходните талази и хиляди пациенти бяха оставени да чакат, без ясна вероятност по кое време ще могат да получат своето лекуване, в доста случаи - животоспасяващо.

Сред претекстовете за решението плановият банкет да бъде спрян, беше посочено, че по този метод ще се освободят повече кревати за лекуване на COVID-19. Припомняме, че леглата за лекуване на корона вирус са тъкмо избрани и те не могат да бъдат заети от пациенти с различен тип болести. Опасността на тях да бъдат настанени други пациенти не съществува.

От Българската Болнична Асоциация призоваваме заповедта да бъде преразгледана.

Алармираме и за още един проблем, подбуден от допълнението на " Методика за установяване размера на сумите, заплащани на НЗОК за реализатори на здравна помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични действия за работа при неподходящи условия във връзка оповестената епидемиологична конюнктура ", призната от НЗОК през януари 2021 година В нея се вкарва формулировка за " сложно интензивно лекуване ". Какво е смисъла на тази дефиниция не се сочи. И с какво пациентите лекувани и излекувани в другите лечебни заведения са били " не сложни "?

Част от критериите, посочени там, са неразбираеми. На други критерии дават отговор единствено избрани лечебни заведения. Излиза, че спомагателните средства (увеличение на одобрените месечни стойности), се насочват само към избрани лечебни заведения. В същото време безусловно всички лечебни заведения са задължени да откриват коронавирус отделения/легла. Всичко това прави разпределението на средствата незаслужено. Каква е повода за този метод и по какъв начин той обезпечава сигурността на здравната ни система? Как с този механизъм се извършва отговорността на страната за обезпечи разноските при пандемия, заложен в Закона за здравето? 

Да обърнем внимание на проблемите до момента в който е време, с цел да не се чудим къде още веднъж сгрешихме, когато към този момент е късно. Българска Болнична Асоциация остава в подготвеност за диалози с всички, от които зависят решенията, с цел да помогнем със своята подготвеност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР