Българската боксьорка Стойка Кръстева влезе в историята, след като се

...
Българската боксьорка Стойка Кръстева влезе в историята, след като се
Коментари Харесай

Стойка Кръстева ще се боксира за златото в Токио

Българската боксьорка Стойка Кръстева влезе в историята, откакто се класира за финала на олимпийския шампионат в Токио. Националката ще се състезава за златото в категория до 51 кг на 7 август (събота) от 8.15 часа.

На полуфинала българката победи представителката на домакините Цукими Намики с безапелационните 5:0 (30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа.

Това ще е първи български орден при дамите в бокса от Олимпийски игри.

Стойка Кръстева не остави никакви подозрения в превъзходството си над своята съперничка. В първия рунд съдиите дадоха преимущество за българката с 4:1 гласа. Въпреки че японката беше доста енергична, нашата състезателка съумя да вкара по-точните удари.

Съперничката на Кръстева на няколко пъти падаше на кръга, създавайки усещане за нечестна игра на българката, което обаче се видя доста ясно от почитателите и от реферите.

Във втория рунд, откакто към този момент нямаше какво да губи Цукими Намики стартира още по-агресивна игра, само че даже и по този метод Стойка Кръстева взе частта с 5:0 съдийски гласа.

В последна сметка и третата част беше в интерес на българката, с цел да може да се поздрави с крайния триумф.

С достигането си до полуфинала Стойка Кръстева към този момент си беше осигурила орден (минимум бронз), само че в събота, 7 август, тя ще боксира за най-високото отличие, което може да се присъди - златния орден.

Пред нея обаче застава Бусе Чакъроглу от Турция.

Представителката на южната ни съседка победи с 5:0 съдийски гласа Хсиао Хуан от Китайско Тайпе. Туркинята е добре позната на нашето момиче, откакто към този момент са се срещали на огромни шампионати и имат поделено превъзходство.

Бусе е европейска шампионка от Мадрид 2019, като през същата година завоюва Европейските игри в Минск и зае второ място на Световното състезание в Улан-Уде. Стойка Кръстева е двукратната европейска шампионка и притежател на два сребърни медала от международни шампионати.

Тя е първата наша боксьорка, която стига до край на сходен състезателен конгрес след 25-годишно очакване. За последно български боксьор стигна край на Олимпийските игри в Атланта. Тогава Даниел Петров завоюва златото в категория до 48 кг, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) сграбчиха сребърни оценки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР