Българската банка за развитие трябва да стане още по-желан партньор

...
Българската банка за развитие трябва да стане още по-желан партньор
Коментари Харесай

Министър иска да върне Банката за развитие към големите проекти

Българската банка за развиване би трябвало да стане още по-желан сътрудник за съфинансиране на огромни планове, счита служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев.

В изявление за " 24 часа " той изрича мнение, че " това се припокрива повече с мандата на една банка за развиване ", в сравнение с приоритеното при ръководството на Кирил Петков (и като министър на стопанската система през 2021 година и като министър председател през тази) превръщане към дребния и междинния бизнес.

Според сегашния министър обаче " може да се твърди, че има сериозна ликвидност от комерсиалните банки, ориентирана към дребните и междинните предприятия - всяка огромна кредитна институция има такава дирекция ".

Когато Петков стана длъжностен министър на стопанската система през май 2021 година той смени назначеното от ГЕРБ управление на Българската банка за развиване откакто финансовата институция, която по закон предпочитано би трябвало да финансира дребния и междинния бизнес, беше раздала Една от тях - с заем за 150 млн. лева, Според новото управление за последните шест месеца са раздадени повече заеми за дребния и междинния бизнес, в сравнение с за последните 10 години.

Александър Пулев обаче счита, че " по модела на всички огромни интернационалните банки за развиване би трябвало да се мисли за подобен вид ниша, която да не изблъсква частния капитал и където няма задоволителна ликвидност, предоставяна от частните банки ". Дава образец с плановото финансиране на зелени планове, планове със обществена отговорност и резистентност, високорискови планове, където липсва все още частен капитал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР