Българската банка за развитие ще дава кредити до 150 млн.

...
Българската банка за развитие ще дава кредити до 150 млн.
Коментари Харесай

Банката за развитие ще помага на държавата за големи проекти

Българската банка за развиване ще дава заеми до 150 млн. лева, тъй като такива са европейските правила и тъй като по този начин ще може по-ефективно да оказва помощ на страната за реализирането на огромни капиталови планове. Това съобщи в студиото на „ Лице в лице” нейният шеф Стоян Мавродиев.

Той отхвърли изказванията, че основаната за подкрепяне на дребния и междинен бизнес финансова институция се е трансформирала в „ персонален трезор” на политически и бизнес кръгове по модела на КТБ. „ Банката стои добре, постигни едни от най-хубавите резултати на стрес тестванията на Българска народна банка и Европейския банков орган. Тя има може би най-високата финансова адекватност и най-високия кредитен рейтинг в България”, уточни Мавродиев.

По думите му проблематичните заеми са под 7% при приблизително 11% на нашия пазар, като във връзка с неточните платци се работи по същия метод, по който и в останалите търговски банки у нас.

И, въпреки всичко, за какво ББР ще дава огромни заеми? „ Банката за развиване има специфична роля – не толкоз да бъде съперник на останалите търговски банки, едвам финансира план със стратегическо значение – нещо, което другите банки не правят”, отговори Мавродиев и добави, че банката ползва европейския стандарт до 25% от капитала да бъдат отпускани на една експозиция.

„ 150 млн. не може да вземе дребният и междинен бизнес, само че може да вземе българското държавно управление с един сериозен капиталов план. Банката за развиване на Китай е финансирала цели градове”, уточни той и добави, че няма законово ограничаване какви инициативи може да бъдат кредитирани.

По отношение на дребните компании Стоян Мавродиев въпреки всичко означи, че и това е част от задачата на ББР и по тази причина се основава фонд за дялово вложение за започващи компании, които другояче не биха могли да получат финансиране. Той беше безапелационен, че таван за заемите от 1 млн. прави банката безсмислена.

По мотив многомилионния заем на Георги Гергов от Българска социалистическа партия, Мавродиев уточни, че задължението е постоянно обслужвано, само че с смяна в устава е въведено понятието „ политически свързани лица”, които няма да получават пари от трезора.

„ Ние не сме банка-болница и не е наша цел да рефинансираме заеми, които са проблематични в други банки”, съобщи той по отношение на информациите, че ББР е имала роля към краха на КТБ и изгубването на заложени в нея активи.

Мавродиев, който беше началник на Комисията за финансов контрол и като подобен влезе в тежък спор с предприемача и издател Иво Прокопиев, акцентира, че в никакъв случай не се е опитвал да въздейства на работата на медии.

„ Ние с всички поднадзорни лица и извършители сме работили по един и същи метод. Издадени са актове за милиони както на това лице, по този начин и на други извършители. (…) Фактът, че има резултати от тези сингали, демонстрира, че не са били подадени оскърбителен, а за тях има съществени причини и доказателства”, сподели Стоян Мавродиев, който дефинира мненията на Прокопиев като „ защитна теза на обвинено лице”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР